04 prosince, 2006

Angažovaná poplašenost

Dnes v Lidových novinách:

Seminář Pražská výzva pro Irák právem budí pochybnosti
· Občan by měl být poplašen zprávou, že v prostorách Poslanecké sněmovny má být uspořádán seminář Pražská výzva pro Irák, dokonce „pod záštitou“ místopředsedy sněmovny Lubomíra Zaorálka.
· Už sám název naznačuje výrazné angažování.
· v jakém směru?
· Právě o tom se vedly spory a panovaly pochybnosti už od začátku.
· Jsme svobodný demokratický stát a je přirozené, že na našem území se mohou konat semináře na rozmanitá témata.
· Od místopředsedy sněmovny by se ale dala čekat soudnost v tom, zda je vhodné, aby se seminář typu „výzvy pro Irák“ konal právě na parlamentní půdě.
· Byť by se ho zúčastnil kdokoli a byť by „výzva“ byla ideálně v souladu se směřováním české zahraniční politiky - pokud česká zahraniční politika někam zřetelně směřuje -, právě místo konání a autorita zaštiťující osobnosti jí dávají zcela jinou váhu, než jakou by měla, kdyby se konala v hotelu Tichý.

Poplašná zpráva
4. prosince 2006, Lidové noviny
Ondřej Neff


Na pokyn Ondřeje Neffa cítím se poplašen. Sice je pro naši demokracii přirozené, že na našem území, kde se nachází i půda naší sněmovny, se mohou konat semináře na rozmanitá témata, ale mohou být také angažované? Seminář Pražská výzva pro Irák angažovaností podezřele zavání. Po shlédnutí titulku rozhovoru Henryho Kissingera na jiném místě LN „Situace v Bagdádu je neudržitelná“ se obávám, že pro neudržitelnost situace tamtéž by seminář konaný na půdě naší sněmovny mohl poskytnout půdu i pro angažované nepoučitelné příznivce politiky prezidenta Bushe, nejen v Iráku.

Žádné komentáře: