27 prosince, 2006

Nezohledňovatelé zájmů

Dnes v Lidových novinách:

Válka s terorismem je válka vedená hlavně na mediální frontě, a tak jako mediální bomba zapůsobila i skromná zpráva z oblasti statistiky smrti. Ztráty amerických vojáků v Iráku přesáhly počet mrtvých zavražděných islamisty 11. září 2001 v New Yorku a Washingtonu.
· Souvislost mezi oběma událostmi není žádná, americké angažmá v Iráku nikdy nebylo přímo na Attův útok vázáno.
· Na tom ale nesejde.
· Války postmoderního typu se už nevedou o to, kdo ovládne jaké území, jako tomu bylo dříve a jak to učil von Clausewitz.
· Vedou se o to, kdo ovládne média a skrze média veřejné mínění.
· Veřejné mínění si nepřeje žádnou válku a když už to musí být, tak rychle vítěznou bez obětí na naší straně.
· Jakpak by se asi stavělo americké veřejné mínění, kdyby bylo vedeno duchem roku 2006, vůči druhé světové válce, v níž USA ztratily celkem čtyři sta tisíc vojáků?
· Zamysleme se nad tím, a v duchu poděkujme všem, bez ohledu na národnost, kdo v bojích proti diktaturám, kdykoli a kdekoli, položili svoje životy.
· V Německu jako v Iráku.

Krvavé Vánoce
27. prosince 2006, Lidové noviny
ONDŘEJ NEFF


Poděkujme všem, bez ohledu na národnost, kdo v bojích proti diktaturám, kdykoli a kdekoli, položili svoje životy, nabádá Ondřej Neff. To mi připomíná dnešní ranní poznámku Ivan Hoffmanna na Radiožurnálu. Pravil, že příčinou pádu Saddáma Husseina nebyly zločiny, za které nakonec dostal šibenici, ale to, že jako vládce země disponující ropou nezohledňoval americké zájmy v regionu.

Chtěl nám tím Ivan Hoffmann namluvit, že kdyby Hussein americké ropné zájmy v regionu zohledňoval, že by nepadl, a že by šibenici za své zločiny od protektorátní irácké vlády vůbec nedostal? Nestydí se naznačovat, že by vlastně vůbec nevadilo, že Saddám byl zločinným diktátorem, pokud by Američanům na ruku šel a že by vlastně dnes bylo zcela zbytečné Iráku drasticky vnucovat demokracii ve snaze se k té ropě dostat jinou cestou?

Jestli tohle všechno chtěl Ivan Hofmann říci a naznačit, pak ať se určitě nestydí, protože má nepochybně svatou pravdu.

Nicméně mužeme poděkovat s panem Neffem všem, kdo v bojích proti diktaturám, kdykoli a kdekoli, položili svoje životy, ale s výhradou. Nechť se do země propadnou ti, co by bojovali proti diktaturám, které naše zájmy zohledňují.