16 září, 2006

Spojenci či komplicové?

Dnes v Lidových novinách:

Evropská komise (EK) navrhuje uvalit víza na Američany.
· Jde o odvetné opatření za to, že Spojené státy stále požadují vízum po občanech nových zemí unie včetně Čechů.
· Vízová povinnost by se ale týkala jen amerických diplomatů a vojáků cestujících do unie, nikoli řadových Američanů.
· Brusel tím chce splnit červnovou hrozbu adresovanou Washingtonu, že přistoupí k sankcím, pokud situace pro nováčky zůstane nezměněna.
· Komisi vadí to, že zatímco drtivá většina lidí ze starších států unie nepotřebuje při cestě do USA vízum, v případě nových členů je tomu přesně naopak: vízum potřebují všichni s výjimkou Slovinců.
· S návrhem eurokomise musí souhlasit evropské vlády, aby vstoupil v platnost.
· Nemusí jej nicméně podpořit všechny, protože v otázce víz neplatí v unii jednomyslný souhlas.
· Zemí, které jsou proti, je už nyní dost. Víza se nelíbí například Čechům.
· Podobný postoj včera v Bruselu tlumočil náměstek polského šéfa diplomacie Stanislaw Komorowski: „Nemyslím si, že v tomto případě je pravidlo oko za oko, zub za zub tím nejlepším způsobem, jak dosáhnout našeho cíle, tedy zrušení víz.
· Američtí diplomaté a vojáci si z vidiny byrokratické komplikace při cestě do unie příliš nedělají: nižší úředníci americké administrativy, kteří přijíždějí do Bruselu, tvrdí, že případné vízum by dostali na počkání, a život by jim to tedy příliš nezkomplikovalo.
· Česká či polská vláda svůj odpor vůči vízům pro Američany vysvětlují hlavně poškozením vztahů s klíčovým spojencem.
· Také Brusel si nepřeje ochlazení přes Atlantik, tvrdí ale, že se snaží USA donutit k časovému rámci, kdy víza zruší, a objektivnímu hodnocení nováčků
· Americký Senát totiž v květnu schválil zákon, podle nějž budou moci občané nové země unie, která poslala do Iráku nebo Afghánistánu víc než 300 vojáků, dva roky zkušebně jezdit do USA bez víz.
· Tuto podmínku splňuje jen Polsko.

EU chystá víza diplomatům USA, Češi jsou ale proti
16. září 2006, Lidové noviny
KATEŘINA ŠAFAŘÍKOVÁ , stálá zpravodajka LN při EU


Paní stálá zpravodajka by se měla vyjadřovat přesněji. Nemyslím, že Čechům se nelíbí uvalení víz na US diplomaty a vojáky (možná to, že jenom na ně). Sankce se nelíbí české překlenovací vládě ODS, a to je podstatný rozdíl. Vláda prý nechce poškodit vztahy s klíčovým spojencem. A to se jeví jako další nepřesnost. US zákon, slibující nováčkům EU bezvízový styk na zkušební dobu za víc než 300 vojáků do Iráku nebo Afghánistanu, nenavazuje zrovna pocit spojenectví, spíš se jeví jako vydírání spolupachatele.