08 září, 2006

Budoucí bývalí spolupracovníci

Dnes v Lidových novinách:

Evropa chce po americkém prezidentovi Georgi Bushovi, aby po středečním přiznání existence tajných věznic CIA mimo území Spojených států, odhalil další pozadí těchto amerických praktik.
· Poslanci Evropského parlamentu a Rady Evropy včera ve Štrasburku vznesli požadavek, aby vlády unijních zemí, jichž se to týká, zveřejnily místa, kde se tajné věznice nacházely, či dokonce ještě nacházejí.
· Rada Evropy, která dohlíží na dodržování lidských práv v evropských zemích, prohlásila, že k odhalení tajných amerických zařízení přispělo i důkladné vyšetřování, které sama v této věci vedla.
· „Naše práce pomohla odhalit špinavou podstatu této tajné války, která - pokud alespoň víme - byla vedena naprosto mimo jakýkoli právní rámec,“ prohlásil včera ve Štrasburku předseda Parlamentního shromáždění Rady Evropy René Van der Linden.
· „Z dlouhodobého hlediska tyto praktiky plodí další teroristy a podrývají hodnoty, za které bojujeme.
· Evropa nechce hrát v tak nedůstojném systému žádnou roli.
· Podle německého poslance Wolfganga Kreissla-Dörflera, který zasedá ve výboru Evropského parlamentu pro vyšetřování okolností kolem věznic CIA, musejí být místa těchto tajných táborů zveřejněna.
· „Musí se zjistit, zda došlo k nějaké spoluúčasti na ilegálním jednání ze strany vlád členských zemí EU či zemí, které o členství v Evropské unii usilují,“ prohlásil německý poslanec.
· Ozvaly se však i opačné reakce.
· Australský ministr zahraničí Alexander Downer prohlásil, že tajné věznice CIA a vyslýchání zadržovaných znamenaly pro válku s terorismem významný počin.
· Bushův krok uvítala Sarah Ludfordová, členka komise Evropského parlamentu vyšetřující údajné přelety letounů CIA přes Evropu.
· Současně ale podotkla, že tak připustil, že předtím lhal.

Věznice CIA: další otazníky
8. září 2006, Lidové noviny
čtk, lup


Vzhledem ke zkušenostem s nepořádky v evidencích StB, neměly by být vytvořeny předpoklady pro budoucí, tentokrát věrohodný přehled o těch, kteří spolupracovali či podporovali „špinavé války vedené mimo jakýkoliv právní rámec“, „plodili další teroristy“, „podrývali hodnoty za které bojujeme,“ „ilegálně jednali“ jako vlády členských zemí EU, event. „předtím lhali“, a to zejména v souvislosti s dnes aktuální raketovou základnou v Česku?