27 září, 2006

Nedorozumění

Dnes v Lidových novinách:

Evropská unie rozšíření podcenila. A má problém.
· Jsou to náznaky, ale není třeba umět číst mezi řádky, aby z nich vyšel varovný vzkaz. Noví Evropané se mohou obrátit proti unii.
· Protivládní demonstranti před maďarským parlamentem pálí vlajky unie, český a polský prezident říkají, že nepodepíší evropskou ústavu a premiér Slovenska Robert Fico tvrdí, že socialističtí europoslanci jsou podplaceni západními monopoly.
· Maďaři budou každé prohloubení unie podporovat, protože to představuje další krok k opětovnému sjednocení hranicemi rozděleného maďarského národa -mírovou, unijní cestou.
· Přesto se, stejně jako při setkání Fico-Topolánek, prezidenti shodli na tvrdé kritice Bruselu.
· Za odklad rozšíření Schengenského prostoru do nedohledna
· Evropská unie expanzi na východ hrubě podcenila.
· Jak z finančního, tak z institucionálního hlediska.
· Celou akci pojala jako „low cost“, a to přesto, že postkomunistická Evropa potřebuje ekonomickou pomoc více než všechny země, o které unie kdy předtím rozšiřovala.
· Stejně špatně se na rozšíření unie připravila institucionálně. Nová pravidla, která lze shrnout do sousloví evropská ústava, byla šita horkou jehlou a přijata v naprosto špatný čas
· Pro nové unijní státy znamenala změnu pravidel v průběhu hry, pokud lze v nadsázce nazvat vstup do unie hrou.
· Evropa otáčející se kolem Evropské unie se náhle s rachotem zastavila.

„Low cost“ rozšíření
27. září 2006, Lidové noviny
Luboš Palata


Nejspíš se jedná o nedorozumění. Ono je to hezké dostat pod kontrolu postkomunistické země a rozšířit podstatně své teritorium. Jenže nováčci berou příliš vážně sliby o jakési rovnosti. Tak to přece nebylo myšleno, že se všichni budou mít nakonec stejně dobře, a že každý může jít kam se mu zachce. Copak si můžete pustit do salonu křupana se špinavýma botama, neobratně používajícího levnou voňavku? A oni se teď začínají bouřit. Předhoďte jim sakra něco jiného, ale ne zrovna nějakou hoLOW KOST.