25 září, 2006

Nechte šířit mluvčího

Dnes v Lidových novinách:

Ministr Langer v případě odposlechů ztrácí věrohodnost
· Včerejší plamenná obhajoba ministra vnitra Langra spočívající v tom, že média údajně překroutila jeho výrok ze středeční tiskové konference, vypadá sice neprůstřelně, ale opak je pravda.
· V neděli nejvyšší státní zástupkyně Vesecká jednoznačně vyloučila, že by byly odposlouchávány prostory v parlamentu, na ministerstvu vnitra či v Českém rozhlasu, a popřela i účelové odposlechy novinářů.
· Ivan Langer se tak dostal do nezáviděníhodné situace.
· Jako ministr na tiskové konferenci vlády mluvil o odposleších novinářů i různých lokalit.
· Tím, ať si to uvědomil, nebo ne, dal spekulativní otázce novináře punc informace, která nemá nulovou relevanci.
· Lépe řečeno, není to drb, kterých kolují mezi novináři myriády.
· Ministr vnitra přece nemůže odpovědět na otázku: Slyšel jsem, že zítra asi vypukne válka, co s tím chcete dělat? způsobem pana Langra.
· Tedy: Ano, taky jsem to slyšel. Dokonce jsem dostal esemesku, že válka opravdu bude, musíme to prošetřit.
· Ministr vnitra má, na rozdíl od drtivé většiny populace, přístup k exkluzivním informacím, a proto má v této oblasti jeho slovo patřičnou váhu.
· A jestli si pan Langer na změnu svého postavení nezvykl, ať nechá mluvit mluvčího.
· Nebo ať si radši nezvyká?

Drb s razítkem
25. září 2006, Lidové noviny
Martin Zvěřina


Pokroku se zkrátka nedá zabránit. Dřív to bylo: Jedna paní povídala… Dnes už jedna paní – nejlépe z novinářských kruhů – pošle ministrovi esemesku. A jiná paní - Nejvyšší státní zástupkyně – aby potom falešné zprávy šířené samým ministrem vnitra vyvracela. Správně, ať je raději šíří tiskový mluvčí, a ministrovi pak občan spíš uvěří, že nám (podle esemesky jedné zpravodajské služby?) skutečně hrozí teroristický útok. Uvěřil by snadněji i tomu, že zachránit nás může jenom rachejtlová základna.