15 září, 2006

Problémy českého nesoudnictví

Dnes v Lidových novinách:

Napsalo mi několik čtenářů - byla to reakce na článek o rozhodnutí Ústavního soudu, v němž jsem zdůrazňovala, jak je nezbytné, aby soudní moc nepodléhala moci výkonné.
· Zajímavé bylo, že se v dopisech v podstatě opakovala stejná myšlenka: naše soudnictví je nedokonalé, právníci drží pohromadě, „soudy a spravedlnost jsou mimoběžky a většinou se moc nepotkají“.
· Dokonce jeden čtenář napsal, že kdyby se do soudnictví nedalo zasahovat zvenčí, velmi by se našeho soudnictví bál.
· Nemyslím si však, že by problémy českého soudnictví vyřešil vnější dohled.
· Ostatně: kdo by měl dohlížet? Česká státní správa ani zákonodárný sbor mi nepřipadají o nic dokonalejší.· Jistěže se vyskytne úplatný, neschopný, líný nebo hloupý soudce - stejně jako se vyskytne úplatný, neschopný, líný nebo hloupý autoopravář, kadeřnice, lékař, úředník, poslanec nebo policista.
· S profesemi, které spravuje stát, je to pochopitelně obtížnější.
· V soudním systému je zabudován celý systém opravných prostředků, s možnými chybami (či neschopností, nebo dokonce zlou vůlí) se už předem počítá.
· Nezdá se mi tedy, že by bylo potřeba se bát samostatnosti soudcovského stavu.
· Spíš ve mně budí hrůzu, když vidím, jak Jiří Paroubek veřejnosti oznamuje, že si jeho strana „nechala udělat analýzu“ úvěru firmy, ve které figuroval předseda vlády Mirek Topolánek. A podle této analýzy je předseda vlády a ODS vinen, a tudíž by měl odejít.
· Kam jsme se to dostali?
· Politická strana si hraje na vyšetřovatele a soudce v jedné osobě!
· Pak už jen schází, aby si ČSSD pořídila vlastní vězení a tam Topolánka uvrhla.
· Nebo neuvrhla? Možná by stačilo, kdyby se vzdal funkce a odešel do ústraní?

Soudy a spravedlnost
15. září 2006, Lidové noviny
PETRUŠKA ŠUSTROVÁ


Paní Petruška Šustrová se domnívá, že na soudnictví nemůže nikdo dohlížet, protože nikdo dokonalejší nežli soudci se tu nenachází, o čemž svědčí zejména jistý pan Paroubek, bývalý předseda vlády, který je obzvlášť nedokonalý. Paní Petruška si udělala analýzu této osoby a dospěla k závěru, že si hraje na vyšetřovatele i soudce, apeluje-li na Mirka Topolánka, aby odstoupil kvůli jisté kauze. Já apeluji na paní Šustrovou, ať si nevymýšlí a zárověň uvažuji o přístěnku ke kůlně, kam by se dala uvrhnout, pokud tak neučiní. Možná bude stačit, když přestane psát o tom, v čem je na tom ještě hůř než ten obzvlášť nedokonalý Paroubek.