08 října, 2009

Nepřátelský akt

Dnes v Lidových novinách:

WASHINGTON - V České republice by podle náměstkyně americké ministryně zahraničí Ellen Tauscherové mohlo být umístěno velitelství pro řízení a kontrolu prvků nové verze protiraketové obrany.
  • S Českem a Polskem počítají Spojené státy ve svých plánech na protiraketovou obranu jako se zeměmi, které budou hrát klíčovou roli v novém systému protiraketové obrany.
  • Ten má nahradit původně připravovaný systém Bushovy administrativy, který počítal s protiraketovým radarem v Brdech a základnou s antiraketami v Polsku.
  • Přidělením zásadní role Polákům a Čechům v rámci Evropy chtějí USA smazat dojem, že zrušením předchozích dohod ustoupili nátlaku Ruska a dali Moskvě přednost před Varšavou a Prahou.
  • Tauscherová to podle serveru deníku The Washington Post řekla na konferenci uspořádané organizací Atlantická rada, kde zástupci americké administrativy představili nový plán na protiraketovou obranu v Evropě.
  • Spojené státy po zrušení původního plánu vybudovat prvky protiraketového systému v Česku a Polsku zahájily rozhovory s oběma zeměmi o jejich zapojení do nové verze protiraketové obrany.
  • Mezi českou a americkou diplomacií se na toto téma v minulých dnech uskutečnilo několik jednání.
  • Podle Tauscherové nebude nová verze protiraketového systému bilaterální záležitostí, nýbrž poslouží k zajištění bezpečnosti členských zemí Evropské unie a NATO, napsal The Washington Post.
  • Spojené státy chtějí vytvořit v Evropě nový obranný systém, který by bral víc v úvahu stupeň íránské nebo jiné hrozby.
http://www.lidovky.cz/usa-v-cesku-muze-byt-velitelstvi-protiraketove-obrany-pgn-/ln_zahranici.asp?c=A091008_125244_ln_zahranici_jv
Lidové noviny, 8. října 2009
ČTK
http://www.lidovky.cz/usa-v-cesku-muze-byt-velitelstvi-protiraketove-obrany-pgn-/ln_zahranici.asp?c=A091008_125244_ln_zahranici_jv

Česko nemá zapotřebí nechat se zotročit a obětovat pro nějaké imperiální gauneriády. Mělo by to být pokládáno za nepřátelský akt proti naší zemi.

Žádné komentáře: