13 května, 2009

Víc než fraška

Dnes v Lidových novinách: Z dnešních voleb do Rady OSN pro lidská práva bude podle Václava Havla fraška, protože se o místa v ní ucházejí státy, které samy mají s dodržování těchto práv problémy.
  • Bývalý přední představitel československého disentu a pozdější prezident to napsal v pondělí v listu New York Times.
  • Rada pro lidskápráva OSN vznikla před třemi lety.
  • Nahradila Komisi pro lidskápráva, která byla kritizována za to, že kvůli nejrůznějším politickým spojenectvím nedokázala prosazovat lidskápráva všude stejnou měrou, týkalo se to například situace v Číně.
  • Podobné kritice ale neuniká ani nová rada, která čelí výtkám za nedostatečný postup v boji s násilím v západosúdánské provincii Dárfúr a v čínské autonomní oblasti Tibet či za údajné stranění Palestincům v jejich sporech s Izraelem.
  • "Zdá se, že vlády zapomněly na tři roky starý závazek vytvořit takovou organizaci, která bude s to ochraňovat oběti a postavit se zneužívání lidských práv v každé situaci," píše český exprezident.
  • "Vypadá to, že principy ustoupily vlastnímu prospěchu.
  • Freedom House vyzývá členské státy OSN, aby kromě Číny, Saúdské Arábie, Kuby, Číny a Ázerbájdžánu do Rady OSN nevolily ani Kamerun a Džibutsko.
Havel: Volba do Rady pro lidská práva je fraška Lidové noviny, 12. května 2009 ČTK, Lidovky.cz http://www.lidovky.cz/havel-volba-do-rady-pro-lidska-prava-je-fraska-fnb-/ln_zahranici.asp?c=A090512_115554_ln_zahranici_ani

Jsem rád, že můžu s Václavem Havlem souhlasit ve věci té lidskoprávní frašky. S tím rozdílem, že víc než fraškou se mi jeví zvolení USA do Rady pro lidská práva. Nebo snad válečné zločiny agrese vůči nezávislým státům pod falešnými záminkami, jejich okupace, mučení zajatců, odpovědnost za utrpení a smrt statisíců lidí není porušováním lidských práv? Podobně se mi jevi fraškou, když v radě pro lidská práva zasedají i zástupci států které se z důvodů zištných a nečestných na takovém chování podílejí.

Žádné komentáře: