14 května, 2009

Lekce skončila

Dnes v Lidových novinách:

Do pádu Topolánkovy vlády byla bilance předsednictví plusová. Teď jde o minimalizaci škod
  • Češi předvedli, že umějí vyjednávat.
  • „Prokázali (Češi – pozn. red.) nebývale jasné politické vedení a cit pro to, kde se otevírá cesta kompromisu,“ okomentovala to šéfka průmyslového výboru Angelika Nieblerová, která měla zkušenost s Čechy z první ruky.Předvedli, že mají odvahu riskovat.
  • Nejvíc se to ukázalo při plynové krizi a poté s bojem proti protekcionismu.
  • Také ovšem našinec předvedl, že ne vždy znal psychologii.
  • Konečně, země předvedla, že bylo chybou nevěnovat péči české síti v bruselské centrále unie – což pomíjely všechny vlády – zejména když národní byrokracie nenasadila všude nejlepší euromozky.
  • Pád vlády uprostřed předsednictví byl špatně hlavně proto, že zpětně dodal legitimitu obavám, že země typu Česka nemůže řídit unii, protože na tuto zodpovědnost ještě nedorostla; jako takový poškodil nejen Česko, ale celý postkomunistický region.
  • Přerušila se tím „civilizační mise“ ve vztahu k Západoevropanům, k Východoevropanům a samotným Čechům.
Game over, lekce skončila.
Lidové noviny, 14. května 2009
Kateřina Šafaříková
http://www.lidovky.cz/lekce-skoncila-0p4-/ln_noviny.asp?c=A090514_000059_ln_noviny_sko

Slávie i Sparta ukázaly, že umějí. Prokázali nebývale jemné vedení míče a cit pro přihrávku. Předvedli, že mají odvahu riskovat. Nejvíc se to prokázalo v boji proti protekcionismu Teplic a Slovácka. To byla sama o sobě hodnota.
Také ovšem předvedli, že ne vždy jsou znalí psychologie a bylo chybou, že nevěnovali dostatečnou péči vlastní síti.
Pád Slávie a Sparty před branami finále domácího poháru byl špatně hlavně proto, že na Evropskou ligu nedosáhnou. Jako takový poškodil nejen Prahu, ale celý postkomunisický region.
Málokdo si u nás dovede představit, jakým způsobem nás pád pražských S jako zemi poškodil. Projevem svobodného názoru našich občanů by bylo ukázat naše pohrdání a nedůvěru k nezodpovědným fotbalistům Teplic a Slovácka, v jejichž rukou se teď finále poháru této země nachází, a kteří ohrožují finálně i Evropu.

Žádné komentáře: