13 ledna, 2009

Zlodějské počty

Dnes v Lidových novinách:

Před třemi lety se odehrálo drama, jehož aktéry byly Rusko, Ukrajina a dodávky plynu do Evropy. A teď to tu máme zase.
  • Ruský monopolní dodavatel Gazprom přerušil na Nový rok dodávky plynu na Ukrajinu, údajně kvůli nezaplaceným účtům, a 7. ledna už přes Ukrajinu neproudil žádný plyn do Evropské unie.
  • Vzhledem k tomu, že Evropská unie pokrývá čtvrtinu své spotřeby zemního plynu dodávkami z Ruska a osmdesát procent tohoto plynu se na západ dopravuje ukrajinskými plynovody, byla to vážná věc.
  • Jenomže to vůbec není ruský plyn: většina ho pochází ze středoasijského Turkmenistánu.
  • A spor mezi Ruskem a Ukrajinou není běžný obchodní spor (jak obě strany tvrdí) ani žádný ruský strategický krok (jak tvrdí ti, kdo věří v novou studenou válku).
  • Je to hádka zlodějů.
  • Vzhledem k tomu, že se jedná o turkmenský plyn, člověk by čekal, že Turkmeni jej budou prodávat přímo evropským státům a že Rusku a Ukrajině budou platit poplatky za dopravu plynu jejich plynovody na západ.
  • Místo toho si ovšem Gazprom dlouhodobě zajistil práva na turkmenský plyn tím, že se uvolil Turkmenistánu zaplatit údajně 340 dolarů za tisíc krychlových metrů – což je téměř dvojnásobek částky 179,50 dolaru za 1000 krychlových metrů, kterou prý v roce 2008 zaplatila Ukrajina.
  • Mezi zloděje budou jistě patřit vysoce postavení lidé v Kremlu i ve vládě ukrajinského prezidenta Viktora Juščenka, takže je snadné pochopit, proč spor eskaloval do mezistátní konfrontace, v níž Rusko obviňuje Ukrajinu z krádeže plynu a Kyjev obviňuje Moskvu ze zavření kohoutků pro celou Evropu.
  • A Evropská unie s tím nemůže dělat o moc víc než čekat, až se zloději dohodnou.
  • Dlouhodobě je pro Evropu řešením přestat se spalováním fosilních paliv pro účely zásobování energií, ale k tomu ještě dost dlouho nedojde.
Rusko, Ukrajina a plyn: hádka zlodějů
Lidové noviny, 13. ledna 2009
Gwynne Dyer, novinář působící v Londýně
http://www.lidovky.cz/rusko-ukrajina-a-plyn-hadka-zlodeju-d6m-/ln_noviny.asp?c=A090113_000006_ln_noviny_sko&klic=229475&mes=090113_0

Matematika nikdy nebyla mojí silnou stránkou a ty hádky ruských a ukrajinských zlodějů si neumím přepočítat. Pokud Rusko krade Turkmencům tisíc krychlových metrů za 340 dolarů, proč si totéž množství nechává ukrást od Ukrajiny jenom za 179,50 dolaru? A ani se tu neříká, za kolik si nechává Rusko milostivě těch tisíc kubíků ukrást od Evropy.
Dlouhodobě lepší než přestat spalovat fosilní paliva by bylo kolonizovat Rusko jako Irák a Ukrajinu jako Afghánistán a poctivě si tam prostě nakupovat vše potřebné zadarmo. Ale, řečeno slovy novináře působícího v Londýně, k tomu asi ještě dlouho nedojde.

Žádné komentáře: