30 ledna, 2009

Jak učit pravdu, nic než pravdu...

Dnes v Českém rozhlasu Regina:

Ministerstvo školství připravuje materiál, který by měl učitelům pomoci při výkladu moderní historie.
  • Zejména poválečné dějiny, tedy i období komunismu, a způsob, jak se o nich na školách vyučuje, vyvolávají vášnivé debaty.
  • Co se studenti o nedávné minulosti dovídají?
  • Jak k látce přistupují učitelé?
  • A mají vůbec dostatek kvalitních podkladů pro výuku?
  • Debatovat budou historik Petr Koura z Filozofické fakulty UK, komunistický poslanec Václav Exner a Petr Šimíček, pedagog z ostravského Gymnázia Olgy Havlové.
  • VÁŠ NÁZOR
  • Dozvídají se žáci a studenti ve školách dostatek informací o komunistické minulosti?
  • Ano, to podstatné se ve škole dozvědí. (15%)
  • Ne, na poválečnou historii většinou nezbývá čas a učitelé se tématu vyhýbají. (82%)
  • Nevím, ve svém okolí nemám nikoho, kdo chodí do školy. (3%)
  • celkový počet hlasů: 110
JAK UČIT O KOMUNISMU?
Reina, 30.1.2009
http://www.rozhlas.cz/regina/denik/_zprava/541910#diskuse

Milé děti, až se ve škole podle nové metodiky dovíte pravdu o komunistické totalitě 20. století, můžete pomalu přemýšlet jakou pravdu se asi budou učit vaše děti o demokratickém světě v němž vyrůstáte vy na počátku století jednadvacátého. Náznakem toho může být dnešní článek amerického publicisty Paul Craig Robertse, dříve činitele v administrativě prezidenta Reagana, "In America, Speaking the Truth Is a Career-ending Event", týkající se současného mistra světa v demokracii Ameriky. Roberts m.j. píše:
Důkazy leží na stole. Není pochyb, že prezident Obama je ze zákona povinen stíhat předchozího prezidenta Bushe a bývalého ministra obrany Rumsfelda. To jso slova Manfreda Nowaka, činitele OSN při Komisi pro lidská práva zabývající se případy mučení. Američtí vojenští představitel viděli, že mučení bylo politikou přicházející shora. A věděli. že udělat správnou věc by je stálo kariéru. Jeden, který to udělal a popsal mučení v Abu Ghraib byl Antonio Taguba, a jeho kariéra tím skončika. Odnesl to "informátor", ne pachatelé zločinů.
Roberts dále konstatuje, že Bushův režim byl nezákonný. Páchal válečné zločiny. Sám prezident Obama se stal válečným zločincem tři dny poté, co se ujal úřadu, když nařídil nezákonné útoky (drone attacks) v Pákistánu. Podobné počínání USA a jaho loutek z NATO (že je Česko členem NATO, jsme se učili předevčírem) jsou také válečné zločiny. Obama nemůže plnění zákona vynutit, protože je sám porušuje. US vláda je také spolupachatelem izraelských zločinů v Libanonu, Gaze a na Západním břehu. Činitel pro válečné zločiny při OSN přirovnal izraelský masakr na obyvatelích Gazy k nacistickému masakrování židů ve Varšavském ghetu.
Obama bude mít hodně práce udělat právní stát ze Spojených států, země, kde zákon je převálcováván agendami speciálních zájmú. Pravda se v Americe nesmí říkat, na univerzitách, v médiích, ani u soudů. Pravdu neříká ani vláda. Jak nedávno řekl Jonathan Turley, Washington je "místo, kde umírají zásady". Viz: http://www.creators.com/opinion/paul-
craig-roberts/in-america-speaking-the
-truth-is-a-career-ending-event.html
Asi to taky nebude jednou jednoduché udělet kuchařku na pravdivé dějiny současné západní demokracie.

Žádné komentáře: