21 ledna, 2009

Možná odpoví

Dnes v Lidových novinách:

Obama je v Keni a chce navštívit safari. Jeho keňská sestra Auma si ho dobírá, protože se prý chová jako neokolonialista. „Proč by všechny ty pozemky měly být vyhrazeny pro turisty, když by se daly využít k farmaření? Těmhle wazungu (bělochům) záleží na jednom mrtvém slonovi víc než na stovce černých dětí." Ačkoliv Obama nakonec safari navštíví, na její otázku nemá odpověď. V této anekdotě lze najít paralely se současnou starostlivostí o globální oteplování.
  • Řada lidí – včetně nového amerického prezidenta – se domnívá, že globální oteplování je prvořadým tématem naší doby a že snížení emisí CO2 je jednou z nejchvályhodnějších věcí, které můžeme udělat.
  • Máme-li tuto metaforu malinko přehnat, je to jako budovat stále větší safari parky, místo abychom zakládali více farem, které mohou nakrmit hladové.
  • Nenechte se mýlit: globální oteplování je realitou a způsobují ho emise CO2 vytvořené člověkem Problémem je, že i globální, drastické a neskutečně nákladné snižování emisí bude mít na teplotu do poloviny století prakticky nulový dopad..
  • Co je však pro většinu obyvatel této planety ještě důležitější, globální oteplování zhoršuje již existující problémy – problémy, které dnes nebereme vážně. Vezměme si například malárii.
  • Výrazný pokles uhlíkových emisí by mohl snížit výskyt malárie přibližně o 0,2 procenta za sto let.
  • Nadšených propagátorů takového kroku je nesčíslně mnoho, jsou velmi slyšet a většinou pocházejí z bohatého světa, který není malárií zasažen.
  • Výlet do afrického safari kdysi postavil nově zvoleného prezidenta Spojených států před otázku, na kterou nedokázal odpovědět: proč si bohatý svět cení slonů více než afrických dětí? Dnešní verze této otázky zní: proč bohatší země utrácejí nechutné finanční částky na boj proti klimatickým změnám, ve kterém za sto let nedosáhnou téměř ničeho, když by mohly za mnohem menší peníze vykonat pro lidstvo mnohem více dobra?
  • Svět bude sledovat, jak Obama na tuto otázku odpoví.
Obamovo safari kolem změn klimatu
Lidové noviny, 21. ledna 2009
Bjorn Lomborg - je mimořádným profesorem Kodaňské obchodní fakulty a autorem knih Skeptický ekolog a Zchlaďte hlavy, politolog a statistik
http://www.lidovky.cz/obamovo-safari-kolem-zmen-klimatu-dl9-/ln_nazory.asp?c=A090121_084838_ln_nazory_mtr

Má smysl místo safari zakládat farmy aby nakrmily hladové? Leda že by to obohatilo bohaté!
Čím obohatí bohaté snížení úmrtí na malárii? Pokud je to neobohatí, proč mají proti malárii bojovat? To by bylo proti logice trhu, "jehož schopnosti vytvářet bohatství a rozšiřovat svobodu se nic nevyrovná" (Obama).
Proč vykonat více dobra pro lidstvo? Co je bohatým do nějakého lidstva? Když už by utráceli nechutné částky na boj proti klimatickým změnám, tak snad proto, aby si sami nepřipálili zadky, kdyby na tom globálním oteplování navzdory Klausovi doopravdy bylo něco pravdy.
Možná lépe odpoví Obama. Svět to bude sledovat.

Žádné komentáře: