26 ledna, 2009

Cesta k prosperitě dle Podura

Dnes v Lidových novinách:

Středočeský hejtman svými slovy o Hitlerovi zahrál do noty sedlině české společnosti
  • Čím hlubší ekonomická krize, tím větší nebezpečí, že naštvaná veřejnost pustí k moci nějakou extremistickou sílu. To je banální konstatování.
  • Že u nás nastává nebývalý ekonomický pokles, to je taky evidentní.
  • Ale na to, že jeho sociální dopady se ještě nestačily projevit, se u nás dostal nacismus ke slovu dost rychle.
  • To, co středočeský hejtman David Rath předvedl v rozhovoru pro sobotní LN, se totiž vymykalo obvyklému nejapnému žertování s nacistickými rekvizitami.
  • Při něm přicházejí ke slovu násilné, gangsterské, „zakázané" rysy nacismu.
  • Rath udělal něco úplně opačného: pokusil se Hitlera normalizovat.
  • Ne že by ho schvaloval se vším všudy, ale tvrdí, že na Hitlerovy metody řešení ekonomické krize je třeba se podívat, neboť byly úspěšné.
  • Tento jakoby odvážně objektivní, ideologických brýlí zbavený pohled jistě udělá na nejednoho českého mudrlanta dojem.
  • Celý Hitlerův hospodářský úspěch stál na vodě a dobyvačná válka byla jediným řešením jeho ekonomických problémů. Zachránit z Hitlera to dobré nejde. Násilí a válku si od jeho ekonomických metod nelze odmyslet. Říci, že Hitler byl sice gauner, ale s hospodářskou krizí si věděl rady, je stejně nesmyslné jako říct, že Hitler byl sice gauner, ale vyřešil židovskou otázku.
Cesta k prosperitě dle Ratha
Lidové noviny, 26. ledna 2009
Martin Weiss, komentátor LN
http://www.lidovky.cz/cesta-k-prosperite-dle-ratha-d1b-/ln_noviny.asp?c=A090126_000048_ln_noviny_sko&klic=229705&mes=090126_0

Ten Rath je opravdu popleta když neví, že jediným řešením Hitlerových ekonomických problémů byla dobyvačná válka, jak správně připomíná Martin Weiss.
A vypadá to tak, že dobyvačná válka zřejmě nebyla a není jediným řešením jenom Hitlerových ekonomických problémů. Včera jsem se dočetl v http://www.zcommunications.org/znet/viewArticle/16621 (J.Podur: Life After Racism, text z r.2003), že Amerika byla vybudována na vyvraždění původního obyvatelstva a k obdělávání dobyté půdy byli přivezeni otroci z Afriky. Otrokářství a masivní krádeže půdy a zdrojů Amerik jsou základy, na kterých byl vybudován moderní kapitalismus. Genocida, otroctví, kolonialismus byly nezbytnou součástí výstavby kapitalismu. Kapitalismus a rasismus jsou prý stále o zlodějně a plundrování. Stále je to o dehumanizaci, válkách, masakrech bezmocných, s kterými je zacházeno jako by nebyli lidmi.
Je otázka jak by to vypadalo, kdyby gauner Hitler svou válku vyhrál. Těžko si představit, že by to byl on a jeho následníci, kdo by tisíc let vyučovali co má být humanismus, lidská práva a demokracie na této planetě.

Žádné komentáře: