07 října, 2008

Složíme se sebevědomě na radar?

Neviditelný pes dnes:

Mírně chaotická debata a téměř hysterické reakce některých novinářů a politiků na zpravodajské informace o snaze ruských služeb zamezit schválení amerického radaru, ukazují na chabý fundament naší příslušnosti k atlantickému společenství, přinejmenším pokud jde o ony novináře a ony politiky.
  • Jedním z důvodů neúspěchů v posilování naší západní geopolitické identity je, že bezpečnostní otázky zůstávají nadále zcela a možná stále více uzavřeny ve vnitropolitickém dialogu politiků, úředníků a handlování lobbistů.
  • Jejich oddělení od odborné i laické veřejnosti se prohlubuje.
  • To je samozřejmě riziko.
  • Rozhádaní politici nejen plodí rozštěpené veřejné mínění, ale jsou ideálním prostorem pro zpravodajské hry a ovlivňování politických rozhodnutí skrze mediální manipulace i politické tlaky.
  • A obojího tady zřejmě máme více než dost.
RADAR: Radši sebevědomou atlantickou kondici ...
... než protiruskou hysterii
Neviditelný pes, 7. října 2008
Ivan Gabal
Vysíláno na ČRo 6, publikováno na www.rozhlas.cz/cro6 a autorově blogu na www.aktualne.cz
http://neviditelnypes.lidovky.cz/radar-radsi-sebevedomou-atlantickou-kondici-fmu-/p_politika.asp?c=A081006_184227_p_politika_wag

Opravdu není nad sebevědomou atlantickou kondici, jak praví pan Gabal. Vůdčí síla naší aliance, Spojené státy, jsou jako supermocnost finančně závislé na cizincích. Bez čínského financování nemohou existovat, stejně tak jako Evropa nemůže existovat bez ruské ropy. Evropské loutkové režimy Ameriky už začínají přehodnocovat své přislouhování americké hegemonii. Supermocnost, která nemůže udolat Irák a Afghánistán, nemůže si podrobit ani Rusko a Čínu. Věří snad Američané a neoconi tomu, že Čína a Rusko budou Americe půjčovat peníze na financování války proti jim samým? Věří tomu, že Rusko bude zásobovat americké loutky z NATO energií, když agrese proti Rusku zintenzivní? Varování o americké finanční závislosti na cizincích byly ignorovány. Bailout amerického finančního systému se neobejde bez ochoty Číny, Saudské Arábie aj.cizinců použít své obchodní přebytky s USA na nákup US fiskálních nástrojů. Když se Spojené státy staly závislými na cizím financování americké spotřeby zahraničního zboží, i amerického zboží a služeb vyprodukovaných „offshore" (to jako dodatek k válkami napuchlým rozpočtovým deficitům US vlády), Spojené státy ztratily statut supervelmoci světového finančního systému.

Jak vidno, pro "sebevědomí" máme na Západě opravdu dobré důvody. My hrdí Češi si možná dokonce budemem muset na ten náš milovaný radar vypůjčit u Rusů, nebo se na něj sami složit, jako kdysi na národní divadlo.

Zpracováno s použitím: Paul Craig Roberts: "Why America Should Listen to Ahmadinejad" http://www.opednews.com/maxwrite/linkframe.php?linkid=70863

Žádné komentáře: