02 října, 2008

Nohama napřed?

Dnes v Lidových novinách:

ZÁKLADNA SHANK Měla to být běžná patrola.
  • Na jejím konci však bylo zraněno sedm českých vojáků - příslušníků provinčního rekonstrukčního týmu ve východoafghánské provincii Lógar.
  • „Za naši záchranu vděčíme především rychlé reakci věžových střelců, kteří okamžitě reagovali na střelbu protivníka," pochválil včera vojáky ze své jednotky poručík Jiří L.
  • Jeho slova potvrzuje fakt, že za sebou čeští vojáci nechali tři mrtvé rebely.
  • „Moji vojáci odvedli profesionální práci.
  • Zachovali se přesně podle hesla ,bring all people home', tedy ,všichni se vrátíme zpátky domů'.
  • Česká republika má letos v Afghánistánu čtyři sta vojáků.
  • Celkem by mohlo v Afghánistánu působit až 745 českých vojáků.
Čeští vojáci pod palbou
Lidové noviny, 2. října 2008
MAREK VÍTEK, Autor pracuje v agentuře A-News
http://www.lidovky.cz/cesti-vojaci-pod-palbou-0v3-/ln_noviny.asp?c=A081002_000002_ln_noviny_sko

Naši generálové a civilní stratégové zdá se nechápou, že naše porážka v Afghánistánu od zbouřenců je nevyhnutelná. Od časů Alexandra Velikého žádný cizí vetřelec nikdy nezvítězil nad afghánskou gerilou bránící domácí trávník. Anglo-afghánská válka 1838-1842 skončila obzvlášť pokořující porážkou britského imperialismu na vrcholu anglické vojenské moci Viktoriánské éry. Sovětsko-afghánská válka 1979-1989 skončila tak demoralizující porážkou, že to významně přispělo k dezintegraci SSSR 1991. A my jsme teď na nejlepší cestě zopakovat chyby dobyvatelů Afghánistánu za minulá staletí. V minulém roce jsme přenesli afghánskou válku do Pákistánu, relativně bohaté a sofistikované nukleární mocnosti, která dlouho s naší armádou spolupracovala. To může vyústit v tu nejvíce zničující katastrofu. Naše počínání způsobuje, že jak Afghánci i Pakistánci považují Talibán za menší zlo...

Tak píše americký autor Chalmers Johnson pod volně přeloženým titulem: Budeme mít prachy z bailoutu - vrazíme to do války (http://www.thenation.com/doc/20081013/johnson)

S nevyhnutelností porážky v Afghánistánu se nemíní smířit ani česká armáda. Naše vládní koalice s gulama tam pošle ústy premiéra Topolánka další vojáky, takže v příštím roce by jich tam mohlo působit až 745! Budou tam odvádět profesionální práci a přesně podle hesla ,bring all people home‘, tedy ,všichni se vrátíme zpátky domů‘.

Žádné komentáře: