09 dubna, 2008

Zůstat, či neodejít?

Dnes v Lidových novinách:

Zůstat, či odejít? A pokud odejít, jak rychle?
· Po včerejšku je opět zřejmější, že odpovědi týkající se budoucí americké vojenské přítomnosti v Iráku dá až příští prezident USA.
· A nejspíš bude vycházet z čistého stolu -respektive z početního stavu amerických vojáků, který v Iráku panoval před vysláním posil.
· A navzdory tomu, že se spekuluje o návratu dalších tisícovek amerických vojáků před Vánocemi, zásadnější změna početního stavu může nastat až po výměně v Bílém domě - tedy po lednu 2009.
· Ostatně i americký velvyslanec v Bagdádu Ryan Crocker během včerejšího slyšení podle CNN prohlásil, že „příští prezident by neměl mít svázané ruce“.
· Cílem vyslání amerických posil do Iráku bylo utlumit násilnosti, které zde pokračují i pět let po svržení režimu Saddáma Husajna.
· I když se v posledních měsících situace začala uklidňovat, uplynulé týdny přinesly opětovný mírný nárůst útoků.
· Zvlášť varující byly události v jihoirácké Basře, kde po čase opět vyšli do ulic příslušníci šíitských milic duchovního Muktady Sadra.
· Situaci se podařilo uklidnit až poté, co Sadr - po nátlaku šíitského Íránu - stáhl své muže zpět a iráckým vládním silám přišli na pomoc Britové a Američané.
· Ostatně i mluvčí Bílého domu v pondělí uznal, že operace v Basře nebyla „naprostým úspěchem“ iráckých sil.

Je to pokrok. Ale příliš křehký
Lidové noviny, 9. dubna 2008
Petr Pešek Lidové noviny

Velitel amerického kontingentu v Iráku generál David Petraeus měl slyšení na půdě Senátu. Dá se hovořit o pokroku, i když celá ta irácká operace není naprostým úspěchem. (Přeloženo, je prostým neúspěchem.) Bude se tedy čekat na příštího prezidenta, který by neměl mít svázané ruce?

Možná by je ale měl mít svázané ten současný. Jak praví Eric Harger z OpEdNews.com, je šokující jaké zločiny to dvouhlavé monstrum vražedné kriminality Bush/Cheney napáchalo. Proč by opouštěli úřad v míru, aby se vystavili stíhání? Může přijít kolaps finančního systému, deprese, falešný teroristický útok, zemědělská nebo přírodní pohroma. Co když Bush přijde s novým vykonstruovaným útokem na Spojené státy, vyhlásí vyjímečný stav, zmocní se všech vládních pák, zruší ústavu? Budeme (my Američané) žít pod bdělým okem Adolfa Bushe, dohlížející bedlivě na každého?

Snad nebude tak zle. Aspoń ten náš radar zůstane v dobrých rukou.

Žádné komentáře: