09 dubna, 2008

Olympijské myšlenky

Dnes v Neviditelném psovi:

V souvislosti s čínským postupem proti Tibetu se v tisku před nedávnem objevily výzvy k bojkotu letošních olympijských her v Pekingu.
· Je poněkud zarážející, že ve většině uspořádaných internetových anket jasně převážil názor, že by i naši sportovci měli hry bojkotovat.
· Sportovec však není veřejným činitelem; sport je až na výjimky jeho povolání, jeho každodenní tvrdý chlebíček a olympiáda vyvrcholením veškerého jeho úsilí.
· Proč nám nevadí všichni byznysmeni vyspělého světa, kteří čínský trh trvale a čím dál víc využívají ke svým ziskům, ale žádáme po sportovcích, aby se ho nezúčastnili a ztrátu uhradili ze svého?
· V olympijském světě má pak tuto roli plnit ten, kdo olympiádu Číně přiřkl, tedy Mezinárodní olympijský výbor.
· Je na něm, aby prosazoval úctu k olympijské myšlence z titulu a váhy své funkce.
· Země, která odmítne vpustit novináře na své území v okamžiku politických bouří proti vládě, není olympijských her hodna.
· Můžeme se jen udiveně ptát: Jestli se Čína skutečně přibližuje světu v otázce lidských práv, jak se dnes s oblibou říká, jak na tom tedy byla v době, kdy jí MOV přiřkl pořádání her?
SVĚT: Bojkot olympiády
Neviditelný pes, 9. dubna 2008
Josef Mačák

Čína a lidská práva, to nejde dohromady. A to ještě se ani nepodílí na genocidě v Iráku. Tibet by proto určitě od Číny měl být odtrhnut. Olympiáda je skvělou příležitostí jak celý svět zblbnout natolik, aby pochopil tuto nutnost. Na území svobodného Tibetu (srovnej se svobodnou ČR) by se velmi dobře vyjímala americká raketová základna s radarem, který by v žádném případě nebyl namířen na Čínu.

P.S. Ta následující olympiáda by se měla rozhodně konat v Rusku, které je taky na štíru s lidskými právy, a to za účelem obdobného odtržení Sibiře, jak to už geniálně naznačila paní Albrightová, které se Rusko právem zdá příliš velké.

Žádné komentáře: