11 ledna, 2007

Televizní odpoutávka

Dnes v Lidových novinách:

Koaliční jednání v přímém přenosu mají smysl pouze tehdy, mají-li být divadlem. A to včera ČSSD voličům dokázala.
· Schůzka s koalicí začala ve dvě hodiny a už ve 14.08 se médiím dostalo v elektronické podobě Desatero programových podmínek ČSSD.
· Což je text, který v podstatě přečetl Jiří Paroubek jako reakci na návrh trojkoalice.
· Kromě toho, že můžeme tento krok považovat za jasné přiznání faktu, že se sociální demokraté na ničem dohodnout nechtěli, jej lze též mít za důkaz, že partnerům nechtěli ani nic vysvětlit.
· Jako jednací model se „reality show“ neosvědčila.
· Politologové takový mechanismus označili jako nedemokratický, populistický a hloupý.
· A přesto přinesl nějaký užitek.
· Těm, kteří se o vznik vlády ještě nepřestali zajímat, dovolil udělat si alespoň hrubou představu o práci politiků - nudné, nevděčné a vyčerpávající.

Oranžové pokrytectví
11. ledna 2007, Lidové noviny
Martin Zvěřina


Tak jsem se těšil, že Paroubek vybouchne, ale obávám se, že marně. Pan Zvěřina a jiní v LN se velmi zlobí, říkají tomu přenosu fraška, zinscenovaná politická reality šou, nuda. Takhle by tomu neříkali, kdyby měli dojem, že šou vyzněla ve prospěch toho o co se perou. A to je špatné znamení, že Paroubkovi se podařilo na hodinku obyčejné lidi odpoutat od explozí bouráků v US thrillerech (frašky zinscenované za účelem politického oblbování, nuda) a pomohl jim vyznat se v tom, že i okleštěná Modrá šance jim může přijít draho.
Nervozní Topolánek kašlal na kamery.
Bursík se šel raději vyčurat a Čunek myslí, že je to škoda pro republiku.
Paroubek ale ať se raději neraduje, pro ODS je to i tak jen dalším krokem na cestě ke čtyřiceti letům vlády Modré šance, byť v demisi.

Žádné komentáře: