30 ledna, 2007

Byl to jen nenadaný dentista

Dnes v Lidových novinách:

Nedělní výstřel na zahradě v Jevanech, kterým ohlásil skladatel Karel Svoboda svůj ústup ze světa, jako by se stal startovním povelem k mnoha neobyčejným duševním výkonům českého bulváru a smrt byla jen jakýmsi pokračováním hitparády.
· Už to vypadá, že se vláda sejde na mimořádném nočním zasedání a nový ministr kultury Václav Jehlička vyhlásí národní smutek.
· Budiž, ale uznejte, že někomu jinému se stejně nesmazatelně zapsaly do duše třeba předčasné odchody Karla Kryla, Petra Kalandry, Mejly Hlavsy nebo Zuzany Navarové
· Přes tyhle obdivné výkřiky, jako by nás opustil Bedřich Smetana s Karlem Hašlerem v jednom těle, je pak dosti zvláštní, že většina deníků a internetových stránek záhy zrušila diskusi k případu, neboť se zhusta anonymní příspěvky vulgárním stylem vymykaly pravidlům.
· Padá-li leckterý účastník muzikálových zájezdů nábožně na kolena před Svobodovým Draculou, Monte Cristem či Golemem, pak určitě v životě neslyšel, co pro divadlo složili Jaroslav Ježek, Jiří Šlitr, Miloš Štědroň, Jiří Bulis nebo Petr Skoumal.
· Název bigbeatové kapely Mefisto, v níž nedostudovaný zubař Karel Svoboda začínal jako pianista, se ukázal být symbolický pro jeho další dráhu.
· Svobodova sebevražda přichází paradoxně v den ostudného třicátého výročí, které v neděli uplynulo od hromadného podpisu anticharty v Divadle hudby, kde seděl za předsednickým stolem vedle Gotta a Evy Pilarové coby „muž zamračeného vzhledu, v jehož výrazu je cosi urputného“, jak napsal Pavel Juráček v Deníku, a také tam pěkně promluvil.
· Svědomí mu nebránilo převzít v roce 1989 titul zasloužilého umělce.
· Máme litovat i ty nadané, kdož sloužili Mefistovi?

Talent ve službách Mefista
Lidové noviny, 30. ledna 2007
Jan Rejžek


Taky jsem začal plakat s celou republikou, že odešel tak náhle umělec, jehož hudba je nesmazatelně vepsána do duše národa i mé. Ale Jan Rejžek svým talentem ve službách Mefista mi rázně otevřel oči: Karel Svoboda při podpisu anticharty v Divadle hudby prý seděl za předsednickým stolem a pěkně tam i promluvil… To se divím, antichartu přece nepodepsal ani takový Bedřich Smetana, ani Karel Hašler či Jaroslav Ježek, proč to musel udělat zrovna tenhle, jak správně upozorňuje Jan Rejžek, nedostudovaný zubař?

Žádné komentáře: