06 ledna, 2007

Pobavit a rozptýlit

Dnes v Lidových novinách:

Uplynulý půlrok nebyl ztraceným časem. Kdo chtěl, dověděl se mnohé o české politice i politicích
· Nemáme žádnou krizi politiky, a už vůbec ne demokracie.
· Ba naopak, v posledních měsících jako bychom se teprve učili, jak taková demokracie funguje.
· Nezaměňujme otrávenost z dlouhého a čím dál nudnějšího vyjednávání politiků s krizí.
· Když má země dobrou demokracii, tak její chod na politice nestojí ani s ní nepadá.
· Půlrok od voleb ukázal, že Česko mezi takové země patří.
· Z tohoto pohledu jsou měsíce politického handrkování vlastně příjemnou lekcí o tom, že politika je součástí, nikoliv středobodem našeho života.

Dobré zprávy z „krize“
6. ledna 2007, Lidové noviny
Miloš Čermák, novinář


Neřekl bych, že politika je pouhou součástí dobře zavedené demokracie, ale že chod demokracie na politice přímo stojí a s ní padá. Demokracie je něco jako politické Národní (či Nadnárodní) divadlo. Na jeho prknech se odehrává představení plné dramatických politických zápletek. Divák v hledišti to prožívá, fandí, protestuje, tleská, píská…a chroustá cukroví. Úplně pozapomene, a to je hlavní účel té hrané komedie, že za zdmi divadla mezitím nerušeně probíhá skutečný život, tedy mocně proudí finanční toky. Pramínky peněz se stékají, spojují se v mohutné toky ode dna po vrcholky občanských pyramid národních a nadnárodních. Dnes už údajně 2 procenta lidstva vlastní celou polovinu světového bohatství.
A na divadelní politické scéně chór protagonistů právě hlaholí silným hlasem, že v pravé demokracii jsme si konečně všichni rrrró-óóóóóó-vni a všichni máme stejná prá-áááá-vááá. Bouřlivý potlesk.

Žádné komentáře: