10 ledna, 2007

Žádost o zásah

Dnes v Lidových novinách:

Při náletech byl zabit nejméně jeden místní předák Al Kajdy, doufají Američané
· MOGADIŠO Američané poprvé po třinácti letech vojensky zasáhli v oblasti Afrického rohu, která se stala novým útočištěm radikálních islamistů.
· Podle somálských zdrojů při útocích zahynulo nejméně dvacet lidí.
· Útoky podpořil somálský prezident Abdullahi Yusuf Ahmed.
· „Američané mají právo provádět letecké údery proti členům Al Kajdy všude na světě,“ řekl s tím, že pondělní útok byl součástí tohoto úsilí.
· Evropská komise naopak soudí, že americké vzdušné útoky k nastolení trvalého míru v zemi nepřispějí.
· Washington ale útoky obhajuje.
· Mluvčí americké diplomacie Sean McCormack vyjádřil obavy z toho, aby se Somálsko nestalo rájem teroristů.
· Britský list The Times ale včera uvedl, že zabiti mohli být i umírnění islamisté, což by mohlo Somálce sjednotit v odporu proti vládě podporované Američany.
· „Obávám se, že (Američané) opakují chyby z minulosti a že to skončí vytvořením nového odboje, který destabilizuje celý region,“ řekl listu nejmenovaný expert na tuto oblast.

USA zaútočily v Somálsku
10. ledna 2007, Lidové noviny
afp, reuters, rok


Útoky USA v Somálsku vnímám s pochopením i nadějí. Je dobře, že se na této Zemi nachází někdo, kdo je ochoten nezištně potírat teroristy kdykoliv a kdekoliv, třeba jako dnes v tom bezvýznamném Somálsku. Nevím, jestli by nebylo příliš smělé požádat o zásah i proti našemu sousedovi v Příštipicích z humanitárních důvodů. Vlastní totiž dvě obludné feny, které soustavně terorizují naše kočky. Chápu, že tento náš problém se může Pentagonu jevit jako příliš banální, dovoluji si však podotknout, že ty hrozné feny se jmenují IDA a ALKA!

Žádné komentáře: