19 dubna, 2009

Zakotvit se v morálce

Dnes v Lidových novinách:

LN Mluvil jste s prezidentem Obamou nebo s ministryní Clintonovou o radaru?
  • Protiraketovou obranu plánují Američané skoro třicet let, vložili do toho desítky, ne-li stovky miliard, a po celou tu dobu si kladou víc než přirozené dvě otázky.
  • První: bude to fungovat?
  • Druhá: nebude to moc drahé?
  • Tytéž otázky si zřejmě klade i prezident Obama.
  • Nač se tedy tím tématem zdržovat?
  • Já to dnes chápu hlavně jako téma české.
  • Jde o naše zakotvení v soudobém světě, o naši orientaci, o to, co rozumíme spojenectvím, o morálku.
  • Zmařit Lisabon a odmítnout zdvořilý americký dotaz o eventuálním radaru v Brdech je přímou cestou do Jižní Osetie.
  • Myslím, že Rusům je ten radar celkem lhostejný.
  • Hodí se ale na to, aby si nás testovali a zjišťovali, kam až mohou jít.
Shodit vládu byla kudla do zad České republice během předsednictví
Lidové noviny, 17. dubna 2009
Daniel Kaiser
http://www.lidovky.cz/doufam-ze-to-volici-cssd-spocitaji-rika-havel-fnk-/hledej.asp?search=shodit+vl%E1du+byla+kudla&hledej.x=13&hledej.y=10&hledej=hledej

Americký radar u nás Václav Havel vidí jako otázku naší orientace, zakotvení, morálky. Kam se máme zakotvit za účelem morálky naznačuje současné aktuální americké téma: Obamova vláda nebude trestně stíhat agenty CIA kvůli "kontraverzním" vyšetřovacím metodám.

Na internetu jsou zajímavé názory diskutujících (např. http://www.independent.co.uk/news/world/americas/obama-pledges-to-protect-cia-torture-operatives-1670067.html): CIA, to je zákon sám o sobě, prezident často vůbec neví o věcech, které se dějí k dosažení dlouhodobých cílů. Jediný prezident, který skutečně CIA hrozil kvůli Zátoce sviní byl zavražděn. Zákonnost tady není na pořadu dne. Invaze do Iráku byla porušením všech mezinárodních zákonů. Abu Ghraib, Guantánamo, pákistánské atentáty, střílení, věznění, mučení jakbysmet. Izraelské krutosti, zbabělé útoky v Gaze a Libanonu s tichým americkým souhlasem, totéž. Spojené státy jsou dnes natolik mimo takové detaily jako zákony a mezinárodní konvence, že Obamovo zvolení to nemůže výrazně změnit. Je to brutální imperiální síla, která se neohlíží na nikoho kdo stojí v cestě. / Obamovo rozhodnutí nezastaví do budoucna páchání podobných zločinů. Je v rozporu s precedentem stanoveným v Norimberku. Němečtí zločinci se rovněž hájili, že plnili jen rozkazy. / Co jsme to říkali o Hussainových hrdlořezech mučících iráčany? Od té doby USA nikdy nebudou mít právo kritizovat mučení, a výmluva na poslouchání rozkazů nadřízených se stala precedentem pro celý svět. / Na vrácení života popravenému Hussainovi je už pozdě. / Ospravedlnění mučení tvrzením, že to dělají teroristé, nas staví na roveň teroristů. / Všichni prezidenti od zavraždění Kennedyho se staví nad zákony. / Obama by měl světu dokázat, že už není otrokem. Jestli selže, my Američané už nebudeme moci plnit po světě roli křižáků demokracie.

Nezakotvit se v této morálce by byla další kudla do zad...

Žádné komentáře: