11 dubna, 2009

Přiměřený kompromis

Dnes v Lidových novinách:

Nepřeji si, aby v čele vlády země, v níž žiji, stanul člověk, který byl členem zločinecké organizace zvané Komunistická strana Československa.
  • Jako občan a volič si rovněž nepřeji, aby tím pádem bývalý komunista vedl Evropskou unii.
  • Pana Fischera neznám, ale stačí mi nahlédnout do jeho životopisu.
  • Ten, kdo vstoupil do KSČ v roce 1981 a vystoupil z ní v roce 1989, není nic jiného než kariérista.
  • Stejně tak mi vadí, že dvacet let po listopadu je členství v této odporné organizaci, která má na svědomí nezměrné lidské utrpení, bagatelizováno, zametáno pod stůl jako něco nepodstatného, nedůležitého.
  • A není třeba člověk s takovým morálním profilem schopný všeho?
  • V osmdesátých letech mu s největší pravděpodobností nestál nikdo na krku, aby musel do KSČ, šel tam dobrovolně, pragmaticky a nejspíš i cynicky - za kariérou.
  • Do partaje, která vraždila, zavírala lidi za jiné přesvědčení do koncentráků, kradla a zrajtovala celou zemi.
  • A proto nechci, aby byl mým premiérem.
Proč nechci komunistu premiérem
Lidové noviny, 10. dubna 2009
Jana Machalická Lidové novinyhttp://www.lidovky.cz/proc-nechci-komunistu-premierem-dof-/ln_nazory.asp?c=A090410_125046_ln_nazory_mel

Proč nechce komunistu premiérem popsala paní Machalická téměř přesvědčivě.
Možná se můžeme těšit na pokračování v rámci objektivity o tom, proč se jí ekluje i ta druhá strana. Může začít historií otrokářství, nevolnictví, kolonialismu, neokolonialismu, imperiálních agresí (se zářnými výkvěty nacismu a fašismu) až po současné válečné zločiny v Afghánistánu a Iráku. Asi připomene Guantánamo a Abu Ghraib, tajné věznice, mučení, přes milion iráckých obětí v důsledku americké okupace - skutečnost nezřídka v samotných USA označovaná za genocidu. Naše bývalá vláda, která se s tím ztrotožňovala a kolaborovala, na podporu chtěla vybudování radarové základny v Česku, právě padla.

Demokrat střihnutý pár lety komunismu coby premiér přechodné vlády je tak možná přiměřeným kompromisem.

Žádné komentáře: