08 listopadu, 2008

Vážné znepokojení

Dnes v Lidových novinách:

PAŘÍŽ/MOSKVA Evropská unie včera prostřednictvím své předsednické země Francie vyjádřila znepokojení nad záměrem Moskvy rozmístit rakety v ruské kaliningradské enklávě, která leží mezi Polskem a Litvou.
  • Ruský prezident Dmitrij Medveděv ve středu pohrozil tímto krokem v případě, že Česká republika a Polsko na svém území povolí vznik základen americké protiraketové obrany.
  • Podle prohlášení, které novinářům přečetl mluvčí francouzského ministerstva zahraničí Frédéric Desagneaux, Medveděvova slova „nepřispívají k nastolení ovzduší důvěry a ke zlepšení bezpečnosti v Evropě", a to v době, kdy unie „si přeje dialog s Ruskem o otázkách týkajících se bezpečnosti celého evropského kontinentu".
  • Přesně za týden se v jihofrancouzském Nice má konat další summit EU-Rusko.
  • Na Medveděvovy výroky reagovalo negativně již několik evropských zemí.
  • Severoatlantická aliance vyjádřila znepokojení a Spojené státy netajily zklamání, že takovým krokem přivítala Moskva zvolení nového amerického prezidenta.
Unii rozhořčilo umístění raket v Kaliningradu
Lidové noviny, 8. listopadu 2008
čtk, zah
http://www.lidovky.cz/unii-rozhorcilo-umisteni-raket-v-kaliningradu-fld-/ln_noviny.asp?c=A081108_000043_ln_noviny_sko&klic=228489&mes=081108_0

Znám podobný případ: Tlupu bankovních lupičů (shodou okolností také z euroatlantického prostoru) rozhořčilo a znepokojilo umístění zesílené policejní ochrany u peněžního ústavu...

Žádné komentáře: