14 listopadu, 2008

Marnost nad marnost

Dnes v Lidových novinách:

MOSKVA/PRAHA Mezi Spojenými státy vypukla nová slovní přestřelka.
  • A opět kvůli umístění protiraketového štítu USA ve střední Evropě, tedy raket v Polsku a radaru v České republice.
  • Již minulý týden ruský prezident Dmitrij Medveděv prohlásil, že jeho země jako odpověď na americký deštník rozmístí rakety Iskander u Kaliningradu.
  • Nyní se ale v rozhovoru pro francouzský list Le Figaro nechal slyšet, že by za určité podmínky Moskva byla ochotna od tohoto plánu ustoupit.
  • A jaká je jejich podmínka?
  • Podle Medveděva takzvaná „nulová varianta".
  • Americká odpověď na Medveděvovy výroky na sebe nenechala dlouho čekat.
  • „Takové provokativní poznámky jsou zbytečné a zavádějící," uvedl Gates na tiskové konferenci v estonském Tallinnu, kde se účastní jednání ministrů obrany NATO.
  • Podle Gatese je ruský tlak na to, aby byl celý projekt protiraketové obrany zrušen, nepřijatelný.
Rusko nabízí obchod. Marně
Lidové noviny, 14. listopadu 2008
TEREZA ŠUPOVÁ
http://www.lidovky.cz/rusko-nabizi-obchod-marne-0yn-/ln_noviny.asp?c=A081114_000034_ln_noviny_sko&klic=228590&mes=081114_0

V "America's Economic Crisis Is Beyond The Reach of Traditional Solutions" (http://www.economyincrisis.org/articles/show/2069)
Paul Craig Roberts konstatuje, že pokud se cizinci, a hlavně největší US věřitel - Čína, rozhodnou nepodporovat expanzi amerického dluhu donekonečna, pak by si musela Amerika na bailout zločinců z Wall streetu peníze vytisknout. Americké ekonomické trable rychle porostou, pokud dolar ztratí svojí roli rezervní měny. Nezbude než omezit zahraniční půjčky a redukovat rozpočtový deficit, čehož by se dalo dosáhnout zastavením zbytečných válek a prudkým snížením výdajů na zbrojení, které objemem přesahují zbrojní výdaje zbytku světa dohromady. Zdroje impéria se vyčerpaly a 700 zahraničních vojenských základen musí být zavřeno. Svět už má dost americké nezodpovědnosti a chápe se otěží. Na nastávajícím summitu začne proces nastolování nového finančního pořádku pro Spojené státy, výměnou za pokračující půjčky této bankrotující "supervelmoci", soudí Roberts.

Činovníkům jako Gates či Obering by možná už líp slušelo, kdyby si spolu s celou Bushovou administrativou chystali řeč pro mezinárodní tribunál pro válečné zločiny, než aby se ještě vyjadřovali k raketám a radaru ve střední Evropě.

Žádné komentáře: