17 listopadu, 2008

Další, prosím!

Dnes v Lidových novinách:

  • Obhajobou svobody, ale i amerického protiraketového systému zahájil premiér Mirek Topolánek oslavy dnešního Dne boje za svobodu a demokracii.
  • U pamětní desky na Národní třídě, kam přišel s Martinem Bursíkem položit květiny a zapálit svíčky, došlo k potyčce mezi odpůrci radaru a lidmi, kteří přišli uctít výročí 17. listopadu.
  • Konflikt musela řešit městská policie.
  • Předseda vlády mimo jiné uvedl, že většina zemí světa má nedemokratické vlády, které nerespektují základní svobody.
  • Hájil postup Západu a především USA v Iráku a Afghánistánu a současně kritizoval některé západní země za shovívavost k Rusku či kubánskému komunistickému režimu.
  • Za svobodu je třeba bojovat´
  • Topolánek dále upozornil, že obdobné příležitosti, jako je ta dnešní, by měly vést lidi k tomu, aby si uvědomili co se vlastně děje.
Na Národní třídě byl Topolánek i odpůrci radaru
Lidové noviny, 17. listopadu 2008
ČTK
http://www.lidovky.cz/na-narodni-tride-byl-topolanek-i-odpurci-radaru-frj-/ln_domov.asp?c=A081117_110453_ln_domov_hel

U příležitosti výročí 17. listopadu předseda vlády Topolánek prý mimo jiné uvedl, že většina zemí světa má nedemokratické vlády, které nerespektují základní svobody. Myslel tím třeba i svobodu USA přepadnout si třeba Irák či Afghánistán, zřídit si vojenskou základnu v centru Evropy, či provozovat koncentrák v Abu Ghraib nebo na Guantánamu?
A zrovna v den našeho výročí boje za svobodu a demokracii letí světovými médii zpráva, že nově zvolený americký prezident Obama ohlásil záměr Guantánamo zrušit. Americká média píší, že je třeba ukázat, že Amerika není země, která provozuje věznice, kam zavírá lidi, aniž by se jim řeklo proč tam jsou a z čeho jsou obviněni, že Amerika není země, která ve stínu noci převáží vězně k mučení do vzdálených zemí. Američané si stěžují, že americká věrohodnost je zruinovaná, že Bushova administrativa degradovala USA na úroveň nějaké ohavné, darebácké banánové republiky.
Viz např. http://www.huffingtonpost.com/andy-worthington/style-and-substance-guan_b_84140.html a http://www.huffingtonpost.com/2008/11/10/obama-plans-guantanamo-cl_n_142593.html
Mezitím premiér Mirek Topolánek bojuje za svobodu a demokracii u pamětní desky na Národní třídě, kam přišel s Martinem Bursíkem položit květiny a zapálit svíčky. Možná už i za jejich ochranný štít - radarovou minu pod Prahou, která může být u Obamy další na řadě.

Žádné komentáře: