15 listopadu, 2008

Nejen radar v ohrožení

Dnes v Lidových novinách:

BRUSEL/NICE/PRAHA Stavba protiraketové základny v Brdech je ohrožena.
  • Francouzský prezident Nicolas Sarkozy totiž včera jako dočasná hlava EU sdělil, že s Ruskem a budoucí administrativou Baracka Obamy plánuje dohodu o novém bezpečnostním systému v Evropě, který s radarem v plánované podobě nepočítá.
  • A co víc – Sarkozy radar USA v Česku a antirakety v Polsku označil za krok jdoucí přímo proti duchu zamýšlené dohody Západu s Rusy.
  • Francouzský prezident se proti radaru vyjádřil po setkání se svým ruským protějškem Dmitrijem Medveděvem na summitu EU–Rusko v Nice.
  • „A do konání summitu bychom se všichni měli vystříhat jednostranných kroků, které mají vliv na bezpečnost v Evropě včetně bezpečnosti Ruska," zdůraznil Medveděv v narážce na Česko a Polsko.
  • „Protiřečí to tomu, co bylo podepsáno na summitu NATO v Bukurešti," připomněl Schwarzenberg závěry jednání aliance, pod nimiž je i francouzský podpis.
  • Sikorski: Obama není proti Přes Sarkozyho tvrzení, že jedná po dohodě s budoucím prezidentem USA Barackem Obamou, Česko i Polsko nadále věří, že dohody s USA o základnách zůstanou v platnosti.
  • „Věříme, že USA jsou seriózní země," uvedl polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski, který byl včera na návštěvě Prahy.
Sarkozymu vadí radar. Chce dohodu s Rusy
Lidové noviny, 15. listopadu 2008
KATEŘINA ŠAFAŘÍKOVÁ LUBOŠ PALATA
http://www.lidovky.cz/sarkozymu-vadi-radar-chce-dohodu-s-rusy-fck-/ln_noviny.asp?c=A081115_000007_ln_noviny_sko

Česko i Polsko nadále věří, že dohody s USA o základnách zůstanou v platnosti? Jaké Česko věří? Občané Česka, kteří v drtivé většíně tu neoconskou minu pod Prahou odmítají, anebo parta koaličních predátorů, obrazně řečeno, se zubama zatnutýma do jejich týla? Jaké dohody s USA? Český parlament už radar schválil, nebo dokonce občané v referendu?

O svoji pozici se zřejmě nemusí obávat jen ten radar...

Žádné komentáře: