13 října, 2006

Za spůsob co nejpoctivější

Dnes v Lidových novinách

Poslední článek už ruská novinářka Anna Politkovská nestačila dokončit, minulou sobotu ji zastřelil najatý vrah.
· Mám před sebou každý den desítky obálek.
· Jsou to kopie materiálů souvisejících s trestním stíháním lidí, kteří u nás sedí ve vězení za „terorismus“, nebo se ještě nacházejí ve fázi vyšetřování.
· Proč je v tomto případě slovo „terorismus“ v uvozovkách? Protože převážná část těchto lidí byla za teroristy prohlášena.
· A tato praxe „výroby teroristů“ nejen v roce 2006 vytlačila jakýkoliv poctivý způsob boje s terorismem, ale sama začala vyrábět mstitele - potenciální teroristy.
· Když prokuratura a soudy pracují nikoliv ve jménu zákona a potrestání viníků, ale na základě politické objednávky a v honbě za antiteroristickou statistikou, která je po chuti Kremlu, trestní případy se pečou jako buchty.
· Tady je, co mi napsaly matky skupiny odsouzených mladých Čečenců: “…nacházejí se ve strašných podmínkách, jsou ponižováni… začínají všechny nenávidět. Vždyť to je celá armáda, která se vrátí mezi nás s pokřivenými osudy a zvyky...“
· Mám-li říct pravdu, bojím se jejich nenávisti. Bojím se, protože ona překročí všechny hranice. Dříve nebo později…

Prohlašujeme, že jsi terorista
Anna Politkovská
13. října 2006


Sezení ve vězení za terorismus v uvozovkách, výroba“teroristů“, prohlašování za „teroristy“, politická objednávka v honbě za „teroristickou“ statistikou? Ano, Rusové by se měli konečně naučit poctivému způsobu boje s terorismem, jak to správně žádala A. Politkovská. Například američtí spojenci a přátelé by Rusům mohli poskytnout vzdělávací exkurse na Guantanámo či Abu Graib. Nebo přímo by se Rusové mohli přiučit v americkém senátu jak se schvaluje zákon o nekonvenčím zacházení s vězni. Aby se vyhnuli podezření ze špatného zacházení s uvězněnými „teroristy“ , mohli by je také posílat do zemí, kde se na to tak nehledí. Vlastně, mohli by si je s američany navzájem vyměňovat.