19 října, 2006

Verbuňk po tajnoslužbovsku

Dnes v Lidových novinách:

Předseda KSČM se snažil získat pro spolupráci s StB spolumajitelku nočního klubu
· Zverbováním Vidlákové pověřila Státní bezpečnost Vojtěcha Filipa, dnešního šéfa komunistů a tehdejšího ideového spolupracovníka StB s krycím jménem Falmer.
· Plyne to z archivních dokumentů civilní rozvědky ÚZSI, které včera zveřejnil senátor Martin Mejstřík.
· Filip považuje celou věc za nesmysl. „To je nějaká ptákovina. Nevím, co pan Mejstřík říkal, a nemohu to proto komentovat,“ řekl včera LN Filip.
· Podle Mejstříka ovšem Filip o své spolupráci s StB trvale lže. Mejstřík jej obviňuje z toho, že „pracoval, byť neúspěšně, proti našim současným spojencům“.
· Tím ale Filipovy aktivity v StB podle Mejstříka ani zdaleka nekončily.
· StB si podle neúplného svazku vybrala Filipa pro práci tipaře. Poslední odměnu ve výši 500 korun převzal 1. prosince 1989.

Filip verboval pro StB
19. října 2006, Lidové noviny
VÁCLAV DRCHAL


Jestli Filip skutečně lže, tak to by bylo spíš kladem, ale pokud proti našim současným spojencům pracoval neúspěšně, to vadí. Kdyby byl býval proti našim současným spojencům pracoval úspěšně, tak by ho naši současní spojenci možná jako odborníka lanařili, aby pro ně pracoval proti jejich současným nepřátelům (vzpomeňme na známý případ Von Brauna). Asi by ale neudělal dobře, kdyby našim současným spojencům vázací akt podepsal, protože by mohl čelit obvinění, že vlastně vědomě pracuje proti našim budoucím spojencům. V tajných službách je asi nejlépe v bezvědomí.

Žádné komentáře: