20 října, 2006

Informace pod tryskou

Dnes v Lidových novinách:

Do případu podvodů s čerpáním evropských dotací je údajně zapojen i expremiér a šéf ČSSD Jiří Paroubek.
· U policejního výslechu to podle serveru iDnes vypověděla bývalá Paroubkova náměstkyně Věra Jourová.
· Paroubek její nařčení odmítl.
· Předseda ČSSD zároveň vyjádřil zděšení nad tím, že informace z policejních výslechů opakovaně unikají do médií.
· „Nemohu si v této chvíli myslet nic jiného, než že je to jasná snaha o skandalizaci České strany sociálně demokratické a mé osoby,“ řekl Paroubek s tím, že ministr vnitra Ivan Langer by měl nést „politické důsledky“.
· Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), který vyšetřování aféry vede, včera informace serveru iDnes odmítl komentovat.

Úřednice vtáhla Paroubka do aféry
20. října 2006, Lidové noviny
ROBERT MALECKÝ


Z jakéhosi útvaru pro organizování zločinu prý unikají informace z výslechů. Možná že unikání není ten nejvýstižnější výraz. Jde spíš o úkaz podobný trysce, kdy informace jsou s okysličovadlem vháněny do spalovací komory buď pomocí čerpadel nebo tlakem interního plynu tak, aby dorazily těsně před volbami do správných médií.
Možná také, že nejde ani o informace přímo z výslechů. Třeba vyslýchaná osoba vůbec neví, že řekla to, co pod tlakem vytrysklo. Takové politování hodné nedorozumění bývá vysvětleno a informace dementována ihned po volbách, protože těsně před volbami a v průběhu voleb už na to prostě není čas.
Není to jev specifický pro naše malé poměry. Svého času například takhle unikly informace o Saddámových zbraních hromadného ničení, a následkem tohoto nedopatření svět zírá na nedozírné následky, kdy země jako Irák se pomalu ale jistě proměňuje v Nový Vietnam, jak to právě neuniklo i prezidentu Bushovi.

Žádné komentáře: