19 října, 2006

Revoluční cesty

Dnes v Lidových novinách:

Mladým „komsomolcům“ (jak si dodnes mladí komunisté říkají) přišel v těchto dnech dopis, ve kterém je vnitro informuje o jejich „rozpuštění“.
· Ve stanovách totiž mladí komunisté hlásají, že chtějí nahradit soukromé vlastnictví výrobních prostředků společenským.
· „KSM stojí na straně úsilí o revoluční překonání kapitalismu a o nastolení ekonomických - odstranění soukromého vlastnictví výrobních prostředků a jeho nahrazení vlastnictvím společenským - a společenských - zavedení socialistické demokracie - podmínek pro budování socialismu jako prvního stupně k vytvoření společnosti komunistické, jejíž vybudování je konečným cílem,“ stojí doslova v jejich programu.
· Vnitro má tuto pasáž za protiústavní.

Vnitro zakázalo „komsomolce“19. října 2006, Lidové noviny
LUKÁŠ DOLANSKÝ


Nevím, nevím, jestli v rozporu s ústavou není spíš zákaz občanského sdružení, než snaha mládežníků domoci se zrušení soukromého vlastnictví výrobních prostředků. Záleží, jakými prostředky onoho zrušení má být dosaženo. Pokud násilnou formou, řekněme jako zavádění demokracie v Iráku či v Afghánistanu, pak by zasloužili rozpuštění a vypuštění. Pokud si to představují tak, že přesvědčí třeba pomocí (legálních!) bilbordů občany, aby si zrušení soukromého vlastnictví demokraticky odhlasovali, pak bude ústava spokojeně příst jako v pelíšku. Ostrouhavším bývalým soukromým vlastníků výrobních prostředků by nezbývalo, než si svá privilegia vzít nazpět revoluční cestou.

Žádné komentáře: