17 prosince, 2005

Až na tu hrubku v titulku...

Dnes v novinách:

Vučebnicích dějepisu se za konec války v Iráku bude vydávat nejspíš 1. květen 2003. Tehdy Američané oznámili, že velké válečné operace skončily. S určitou nadsázkou lze ale tvrdit, že konflikt skončil až včera. Zvolením nového iráckého parlamentu.
· Sunnité, z jejichž řad se rekrutují povstalci, se rozhodli volit
· K tomuto nedávno nepředstavitelnému kroku sunnity zjevně dohnal pragmatismus. Ukázalo se totiž, že jejich bojkot lednových voleb měl jen jeden důsledek - dostali se pouze na okraj rozhodování. A nyní jim dochází, že je lepší mít alespoň nějakou moc než vůbec žádnou.
· Díky volební účasti sunnitů, kteří tvoří se šíity a Kurdy tři hlavní skupiny populace země, přitom nový irácký parlament dostane nálepku legitimnost.
· Pro Američany, kteří v Iráku přišli již o více než dva tisíce mužů, je to nanejvýš důležitá zpráva. Jen z takového parlamentu může totiž vzejít irácká vláda, jíž mohou - s trochu klidným svědomím - přenechat starost o bezpečnost země.

Dobyté duše Iráčanů
16. prosince 2005, Lidové noviny
Radek Nedvěd
http://lidovky.zpravy.cz/tiskni.asp?r=ln_noviny&c=A20051216_000010_ln_noviny_sko&klic=210754&mes=20051216


...pěkný článek. Je dobře, že nehledě na utržené rány se Iráčané chápou aspoň nějaké moci než vůbec žádné. Zejména pro případ, že by předávání starosti o bezpečnost země probíhalo v překotném chvatu či panice. Ale zdá se že to není akutní. Na jiném místě dnešních LN se píše, že vedením mise obnovy a stabilizace na dobitých územích je pověřena C.Riceová. Je to statečná žena, i když se dá předpokládat, že svoji misi nebude řídit přímo z Bagdádu. Po historických zkušenostech s tím naším protektorem a Protektorátem by to nebyl nejlepší nápad.

Žádné komentáře: