17 března, 2010

Nejen učení je mučení

V Aktuálně,cz dnes:

Česko čelí obvinění, že vyváží do světa mučicí nástroje

Paříž - Česká republika a Německo patří mezi největší vývozce zboží, které policejní či armádní síly v různých zemích používají při mučení vězňů nebo zatčených osob.
  • Alespoň to ve své zprávě tvrdí nezisková organizace Amnesty International (AI), která po celém světě sleduje dodržování lidských práv a zacházení s politickými vězni.
  • Německo a ČR podle zprávy vyvážejí donucovací prostředky, jako jsou pouta na kotníky, chemické spreje a elektrické paralyzéry, které končí i v zemích, kde je běžně praktikováno mučení.
  • Amnesty International proto vyzývá Evropskou unii, aby vývoz zboží tohoto druhu lépe kontrolovala.
  • Ve zprávě není přímo uvedeno, ve kterých zemích se s nástroji, dovezenými z EU, vězni a zadržení lidé mučí.
  • AI vyzvala Evropskou komisi i členské státy Evropské unie, aby do budoucna exportu nástrojů používaných při mučení a týrání v zemích porušujících lidská práva zabránily.
Česko čelí obvinění, že vyváží do světa mučicí nástroje
Aktuálně,cz, 17.3.2010
http://aktualne.centrum.cz/zahranici/evropa/clanek.phtml?id=663469

Na téma mučení dnes zajímavě píše i Stephen Lendman v Dissident Voice, mimo jiné:
  • Mimo Guantánamo, Afghánistán a Irák má CIA pro disidenty a údajné teroristy spoustu tajných věznic ve více než šedesáti zemích po celém světě , např. v Egyptě, Alžírsku, Jordánsku, Maroku, Sýrii, Lybii, Tunisku, Indii, Pákistánu, Rusku, Uzbekistánu, Sudánu, Zimbabwe, Etiopii, Džibuti, Keni, Polsku, Rumunsku, Bosně, Kosovu, Thajsku, Diego Garcia a jinde.
  • Podle výpovědi bývalých vězňů děsivé zacházení zahrnuje: kapuce a zavázané oči, bolestivé připoutání po delší dobu, vystavení extrémnímu horku a chladu, obnažení, opakovaný waterboarding, držení v izolaci v těsných celách s jinými vězni a spánek na směny, kruté fyzické a psychické zacházení vyvolávající pro mnohé trvalé trauma, bití, nepřetržitý silný hluk nebo hudba, po 24 hodiny silné světlo nebo úplná tma, odmítání spánku, bolestivé pozice po dlouhou dobu, "sodomizace", odmítání jídla, bolestivé vnucování jídla pro hladovkáře, odmítání lékařské péče, vynucená doznání k nespáchaným činům, visení v celách na ocelových tyčích, nebo na hácích ve výslechových místnostech po dlouhou dobu, držení ve vanách s ledovou vodou způsobující podchlazení, hrozba psích útoků, elektrické šoky a j. kruté, potupné a degradující zacházení.
Výtah volně přeložen z:
Stephen Lendman:
"America's Secret Prisons"
17.3.2010
http://dissidentvoice.org/2010/03/americas-secret-prisons/

Žádné komentáře: