05 března, 2010

Hrátky s genocidou

iHNed dnes:

Byla to genocida, řekli v USA. Dusno je teď na hranici Turecka i za oceánem

Turci musí krotit hněv.
  • Spojené státy ve čtvrtek přijaly rezoluci, podle níž byl masakr Arménů osmanskými Turky za první světové války genocidou.
  • Rozhodování v USA o "genocidě" nebylo jednoznačné - zastánci rezoluce zvítězili v zahraničním výboru amerického Kongresu rozdílem jediného hlasu a jednání v dolní komoře by mohlo dopadnou úplně jinak.
  • Ani americký prezident Barack Obama nebyl s to řešit tuto dlouholetou turecko-arménskou roztržku.
  • Jeho administrativa usilovala o odložení hlasování ve výboru s ohledem na pravděpodobný spor s Ankarou.
  • Turecko okamžitě po zveřejnění výsledku hlasování odvolalo svého velvyslance ve Washingtonu "ke konzultacím", což je diplomatický termín pro stažení velvyslance na protest proti kroku hostitelského státu.
  • Nervozita na dvou frontách
Byla to genocida, řekli v USA. Dusno je teď na hranici Turecka i za oceánem
Zahranicni.iHNed.cz , 5. 3. 2010
lu
http://zahranicni.ihned.cz/c1-40909180-byla-to-genocida-rekli-v-usa-dusno-je-ted-na-hranici-turecka-i-za-oceanem

Zahraniční výbor amerického Kongresu se domnívá, že masakr Arménů osmanskými Turky za první světové války byla genocida? Jiní Američané si zase myslí, že genocida je to, co páchají USA a NATO v Afghánistánu dnes. Například L.Ali Khan, profesor práva na univerzitě Washburn v Kansasu:
Ve většině zemí NATO byl Talibán zcela odlidštěn. To je historicky ověřený signál, že záměrem pachatelů zločinu genocidy je eliminace odlidštěné skupiny. Podobné odlidštění proběhlo v 16. a 17. století, kdy předchůdci NATO okupovali Ameriku aby zde odcizili půdu a zdroje. Thomas Jefferson, ušlechtilý autor Deklarace nezávislosti, označil indiány za "nemilosrdné divochy". Z právních hledisek nepřetržité a vědomé zabíjení Talibánců sleduje specifický záměr zničit náboženskou skupinu. Skutečnost, že Talibán je vyzbrojen, podporuje terorismus, či utlačuje ženy, je nezákonná záminka pro páchání genocidy.
Více viz "Is NATO Committing Genocide in Afghanistan?" http://www.counterpunch.org/khan01302008.html

Žádné komentáře: