23 února, 2009

Průlom v čínsko amerických lidských právech

Dnes v Lidových novinách:

Před dvěma měsíci se v Číně se zjevnou narážkou na český disent ustavila Charta 08.
  • O víkendu bylo vidět, jakou smůlu čínští disidenti měli s načasováním.
  • Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová totiž v Pekingu oznámila, že ve vzájemných vztazích přicházejí lidská práva na řadu až po finanční krizi, globálním oteplování a severokorejské jaderné bombě.
  • Těžko něco namítat proti absolutní prioritě hospodářské spolupráce: Čína je největší držitel amerických vládních dluhopisů a Amerika teď životně potřebuje, aby si její dluhopisy někdo kupoval.
  • Nepřekvapí ani to, že Washington víc než osud čínských disidentů pálí jaderné ambice severokorejských šílenců.
  • Na pováženou je až to, že Clintonová lidským právům nadřazuje teorii globálního oteplování a závazky vlád něco proti němu dělat.
  • Plísnit čínskou vládu za nedodržování lidských práv byl od západních politiků v zásadě jenom rituál, tu a tam ale zafungoval a nějakého disidenta se podařilo dostat na svobodu.
  • Móda boje proti globálnímu oteplování stojí dosud na vodě a Čína kvůli takové podezřelé módě nebude riskovat hospodářský rozvoj.
  • Z toho, co Clintonová říkala, si v Pekingu vezmou jen informaci, že skončila móda lidských práv.
Lidská práva z módy
Lidové noviny, 23. února 2009 | 8:36
Daniel Kaiser
http://www.lidovky.cz/lidska-prava-z-mody-0o1-/ln_nazory.asp?c=A090223_083647_ln_nazory_val

Podle dobře neprověřeného zdroje došlo k dohodě: Čína propustí jednoho domácího disidenta uvrženého do domácího vězení po dobu návštěvy paní Clintonové v Číně. Na oplátku USA přestanou mučit jednoho z polapených cizinců podezřelých z terorismu, držených bez soudu po léta na Guantánamu či Abu Ghraib. Úleva se nevztahuje na tzv. waterboarding, neboť dle US expertů tato metoda se do kategorie mučení nepočítá, a slouží jen k obveselení příslušníků okupačních jednotek. Nemučeného izince si ovšem ve vězení podrží. Propuštění přichází v úvahu, jen kdyby za pomoc vytažení americké ekonomiky z bryndy Čína začala trvat recipročně na dodržování lidských práv i v USA. S tím už Američané v předstihu počítali, a mučí své vězně především v zahraničí. Dodržování lidských práv v samotných USA pak už není až takový problém.

Není vyloučeno, že podle dohody budou USA a Čína pod dohledem OSN obhájce liských práv pronásledovat společně. Taky je možné, že na závěr jednání se paní Clintonová zmíní o Tibetu a Tajwanu, zatím co Yang utrousí cosi o Iráku a Afghánistánu. A paní Clintonová dodá, hlavně nechť Čína pokračuje v nákupu amerických treasuries.

Žádné komentáře: