02 února, 2009

O pravicové reformě

Dnes v Lidových novinách:

ČSSD splnila svůj předvolební slib: zdravotnické regulační poplatky za svoje obyvatele hradí od včerejška všechny kraje s výjimkou hlavního města.
  • Jenže první den musel být pro sociální demokraty zklamáním: stovky lidí po celé zemi jejich „dar" totiž odmítly.
  • Třeba v Karlovarském kraji dobrovolně zaplatili téměř všichni, kdo přišli na místní krajskou pohotovost.
  • „Musel bych se stydět, kdybych to za sebe nechal platit," citovala agentura ČTK jednoho z pacientů.
Lidé často platili dobrovolně
Lidové noviny, 2. února 2009
lds, dom
http://www.lidovky.cz/lide-casto-platili-dobrovolne-dkm-/ln_noviny.asp?c=A090202_000003_ln_noviny_sko

"Nestydím se za to, že si nechám vrátit těch 30 korun. Z mého příjmu to dělá 1 procento," řekl jeden z pacientů, příjemce minimální mzdy.
„Musel bych se stydět, kdybych těch směšných 30 korun za sebe nechal platit,“ pravil jiný pacient s platem 30 tisíc, a vrazil lékárníkovi 3 stovky za recept. "Ať to mám taky za 1 procento z příjmu.
Doslechl se to jeden ušlechtilý koaliční poslanec, který s příplatky na městskou hromadnou dopravu bere snad 300 tisíc a po chvilce duševního boje zastrčil sestřičce za zástěrku celé 3 tisíce. Taky jedno procento.
Jenže těch ušlechtilých s vyššími příjmy je v republice jen několik, slovy dva. Takže to zdravotnictví musí podle rafinované pravicové reformy utáhnout ti neušlechtilí nízkopříjmoví. Potřebuje-li zdravotnictví víc peněz, proč rovnou nezvýšit daň z příjmu o jedno procento. Nikdo by se nemusel stydět a bylo by s tím i méně administrativy.

Žádné komentáře: