13 února, 2009

Nové jméno snad, ale ne ulice

Dnes v Lidových novinách:

Jednou za čas se páni ustrnou a přijdou poklečet, je to trapas, když s pózou mistrnou zkoušejí zabrečet - zpívá Karel Kryl ve své legendární Písni neznámého vojína.
  • Tyto verše se mi vybavují při myšlence na událost, která se dnes v pravé poledne odehraje na pražském Žižkově.
  • Bude zde totiž přejmenována krátká a pro většinu Pražanů neznámá Havelkova ulice na ulici Siwiecovu.
  • Média o této změně referovala s tím, že „polský Palach", tedy Ryszard Siwiec, který se 8. září 1968 upálil ve Varšavě na protest proti srpnové okupaci Československa, bude mít v Praze svoji ulici.
  • Změnu údajně inicioval Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR), jenž v této ulici sídlí. Jeho tiskový mluvčí to zdůvodnil tím, že je nedůstojné, „aby zrovna náš ústav sídlil v ulici, která se jmenuje po odboráři".
  • Pomineme-li urážlivou dikci tohoto vyjádření, nejsou tato sdělení ani přesná.
  • A doufejme, že Ryszard Siwiec bude dnes na onom světě k pánům z ÚSTR shovívavý a nebude jim odpovídat podobně jako Krylův neznámý vojín v závěru svého songu...
Nové jméno ulice sotva pomůže Žáčkovu ústavu
Lidové noviny, 13. února 2009
PETR KOURA, historik
http://www.lidovky.cz/nove-jmeno-ulice-sotva-pomuze-zackovu-ustavu-fod-/ln_noviny.asp?c=A090213_000003_ln_noviny_sko

Podle toho co se lze o ÚSTR dočíst i bez zveřejnění policejích odposlechů, mění se tento ústav svižným tempem v jakousi laboratoř, vzorek totalitních manýrů, a může tak být přímým zdrojem informací o totalitě pro exkurze školáků, studentů i učenců, aniž by sám cokoli vědeckého či uměleckého sespal a vydal, když na to nemá. Pokud jde o jméno, raději než ulice mohl by se přejmenovat sám ÚSTR třeba na Ústav totality (ÚT) nebo Totalitní ústav (TÚ) a byl by tak odstraněn rozpor s dosavadním názvem ulice po totalitním odboráři. Sám odborář Havelka by se nemusel obracet v hrobě, co že nepřirozeného mu to vyrostlo na jeho uličnickém těle. Oddechli by si i obyvatelé postižené ulice, neboť by si nemuseli složitě měnit údaje v občanských průkazech a jiných dokladech na pár let, než tato opičárna skončí a vše se navrátí do nějakých normálních poměrů.

Žádné komentáře: