05 prosince, 2007

NIE na pomoc Bushovi?

Dnes v Lidových novinách:

Zpráva amerických zpravodajských služeb, že Írán pravděpodobně nevyvíjí jaderné zbraně, je z rodu opravdových překvapení – spisovatel, který by psal thriller o nadcházející americko-íránské válce, by si ji asi nevymyslel.
· Všichni ti, kteří se politikou vůči Íránu zabývají, teď budou muset měnit kurz.
· Ve zprávě se uvádí, že Írán na podzim 2003 „s velkou jistotou“ zastavil svůj program vývoje jaderných zbraní.
· Přiznávají ovšem, že další íránské úmysly nejsou schopni odhadnout.
· Když jsou ajatolláhové tak racionální a bombu nevyvíjejí, proč tedy nezačnou konečně mluvit na rovinu s Mezinárodní agenturou pro jadernou energii?
· Pravda, stejně nepochopitelně se choval Saddám Husajn.
· Což nám připomíná, že v případě Iráku se tytéž tajné služby mýlily.
· Proč jim věřit dnes?
· Pro nás je jistě nejzajímavější, že se změněným hodnocením Íránu se mění i hodnocení naléhavosti výstavby protiraketového radaru.
· Ať třeba vypadáme jako váleční štváči, ale tvrdíme, že by to nebyla dobrá zpráva.
· Rusko by si našlo jiné záminky, jak rozdělovat Západ.
· A my bychom přišli o americkou základnu, což se hodí v každém počasí.
Dobrá zpráva?
Lidové noviny, 5. prosince 2007
Martin Weiss Lidové noviny


Zpráva má dobré i špatné stránky. Dobré na ní je zřejmý důvod zjištění NIE, že totiž podle Roberta Gatese, amerického ministra obrany, je US armáda tak vytížená, že si útok na Írán dnes nemůže dovolit. Kromě toho by způsobil chaos na Středním východě, který by znamenal konec schopnosti produkovat a exportovat ropu. Zároveň by vyvolal vlnu islámské odvety vůči Evropě a Spojeným státům.

Špatnou stránkou je například reakce prezidentského kandidáta Giulianiho, který si pospíšil s krvelačným prohlášením, že on by chtěl okamžitý útok konvenčními a nukleárními zbraněmi, protože podle něho Írán nukleární zbraně vlastní a to je pro USA příliš nebezpečné. Je vidět, že by byl důstojným nástupcem prezidenta Bushe, pokud ten se odhodlá z úřadu skutečně odejít.

Za moc nestojí ani reakce českých odrostlých pravicových svazáků v médiích, obávajících se o případnou ztrátu šance na výstavbu radaru.

Viz: http://www.opednews.com/articles/opedne_karen_fi_071204_watch_rudy_giuliani_.htm

Žádné komentáře: