07 února, 2006

Žraločí osvěta

Dnes v novinách:

Strach ze Saddámovy figuríny je nebezpečná zbabělost
· Starosta belgického lázeňského města Middelkerke se bojí vystavit dílo českého výtvarníka Davida Černého. Figurína Saddáma Husajna v akváriu je prý objekt kontroverzní a explozivní.
· Příčinou strachu je riziko, že kvůli ironickému zobrazení svrženého vůdce by se jeho ctitelé mohli mstít skutečnými, ne jen uměleckými, bombami.
· Rozhodnutí starosty Middelkerke ale je i přes rizika, která by přineslo přitakání umělecké svobodě, obrovskou chybou. Sdělil tím, že na výhrůžky násilím část západní společnosti slyší a je kvůli nim připravena se mnohého vzdát.
· Podobná zbabělost před islamisty vyzývá všechny další extremisty, od neonacistů po levičáky, aby přitvrdili.
· Je to cesta, která míří přes ustrašenou úřední cenzuru, politické ústupky až k nastolení nových diktatur.
· Mocnou překážkou nástupu totality totiž vždy byly právě projevy svobody ducha. Včetně ironie a humoru.

Žralok cení zuby
7. února 2006, Lidové noviny
Pavel Máša


Můžeme být hrdí na to, že jsou mezi námi odvážní lidé jako Pavel Máša. Je škoda že je zakopán v deníku sice významném, leč vycházejícím pouze v nevýznamné zemi z hlediska světového zápasu proti extrémismu a totalitě.
Takoví jako on, nedbající vyhrůžek a schopní se mnohého vzdát, by mohli šířit významné produkty umělecké svobody jako Černého žraloka Husajna v akváriu nejen doma v Evropě, ale hlavně v islámských zemích a zvyšovat shromáždivším se tamním davům povědomí o svobodě ducha, včetně humoru a ironie.
Jejich plné pochopení a nadšený souhlas by byly významným příspěvkem proti nastolování nových diktatur, neboť každá lokální diktatura je brzdou na nastoupené cestě k totalitě světové.

Žádné komentáře: