01 července, 2010

Obama ohrozil blaho

http://www.lidovky.cz/v-afghanistanu-prituhne-tvrdi-novy-velitel-petraeus-p0j-/ln_noviny.asp?c=A100630_000037_ln_noviny_sko&klic=237754&mes=100630_0 dnes:
V Afghánistánu přituhne, tvrdí nový velitel Petraeus
Lidové noviny.cz, 30. června 2010
http://www.lidovky.cz/v-afghanistanu-prituhne-tvrdi-novy-velitel-petraeus-p0j-/ln_noviny.asp?c=A100630_000037_ln_noviny_sko&klic=237754&mes=100630_0
Výtah:

  • WASHINGTON V Afghánistánu hrozí další eskalace násilí, varoval včera při slyšení v americkém Senátu generál David Petraeus.
  • Upozornil také, že plánovaný začátek stahování amerických jednotek ze země od léta příštího roku bude záviset na bezpečnostní situaci v Afghánistánu.
  • „Předpokládám, že tvrdé boje budou pokračovat. Vlastně by mohly ještě zesílit v příštích několika měsících," řekl generál, kterého minulý týden americký prezident Barack Obama jmenoval do funkce velitele mezinárodních sil v Afghánistánu.
  • „Jak budeme dobývat útočiště nepřátel a omezovat jejich možnosti útoku, povstalci se budou bránit," dodal.
  • Petraeus také v Senátu prohlásil, že podporuje Obamův plán na postupné stahování jednotek počínaje červencem 2011.
  • Zdůraznil ale, že zmenšování amerického kontingentu bude záviset na bezpečnostní situaci a bude se týkat pouze 30 tisíc vojáků, kteří přišli do Afghánistánu jako mimořádné posily loni na podzim.
  • Generál vystřídal ve funkci Stanleyho McChrystala, kterého Obama odvolal kvůli jeho nelichotivým výrokům na adresu americké administrativy.
  • Dalším důvodem odvolání podle amerických médií bylo i to, že McChrystal kritizoval způsob, jak Obama válku v Afghánistánu vede.

Vzhledem k objevu, že Afghánistán nemá jen strategickou polohu, ale je i mimořádně bohatý na přírodní zdroje, můžeme se těšit, že tam dojde k eskalaci násilí, které plánovaný začátek stahování amerických jednotek ze země ohrozí.
Neřkuli úplně znemožní, jak moudře doufá generál Petraeus.
Jak Američané budou dobývat útočiště nepřátel (a zmíněné suroviny), povstalci se budou zuřivě bránit, i kdyby za to měli dostat dobře zaplaceno.
Generál Petraeus bude rád, že to velitelství po McCrystalovi nebude mít jen jako dočasák na jeden rok.
Naopak, možná bude nucen po McCrystalovi vystřídat i samotného Obamu v příštích prezidentských volbách jako kandidát republikánů.
Za to, že Obama ukvapeným ohlášením termínu stahování se z bohatého Afghánistánu nezodpovědně ohrozil blaho Ameriky.

Žádné komentáře: