09 března, 2009

Ohrožení redistributoři?

Dnes v Lidových novinách:

Konspirační teorie prýští z nespokojenosti těch, na něž se nedostalo při dělení moci a majetku
  • Sobotní LN se podrobně věnovaly „konspiračním teoriím".
  • Zároveň se v tisku objevily výsledky posledního průzkumu STEM o tom, v čem Češi vidí nejspolehlivější záruky své bezpečnosti.
  • Zdá se, že obojí spolu souvisí.
  • V průzkumu STEM, o němž byla řeč, položili respondentům dvě zrcadlově obrácené otázky: domnívají se, že společná bezpečnostní politika EU je důležitější než zajištění naší bezpečnosti spoluprací s USA?
  • Domnívají se, že pro obranyschopnost naší země je důležitější spolupráce s USA než spolupráce s EU?
  • Na první odpovědělo kladně 74 procent, na druhou 28 procent.
  • (Zdá se, že dvě procenta lidí odpovídají kladně na obě otázky, které se ovšem navzájem vylučují).
  • Je otázka, zda by se nynější americké reprezentaci opravdu chtělo do toho, zajišťovat naši bezpečnost.
  • Zároveň je tu naděje, že když si dokážeme dostatečně přesvědčivě říci, nenechají nás ve štychu.
  • EU nás se svými současnými kapacitami, stupněm politické jednoty i převažující politickou linií jednak sama ubránit nemůže a jednak ani nechce.
Nebezpečí fiktivní a skutečná
Lidové noviny, 9. března 2009
Bohumil Doležal, politolog
http://www.lidovky.cz/nebezpeci-fiktivni-a-skutecna-dkp-/ln_noviny.asp?c=A090309_000045_ln_noviny_sko


České a polské obavy že mohou být obě země vystaveny ruské expanzi jsou pošetilé a paranoidní, píše Michael Werbowski v Jihokorejském OhmyNews International. Západ si nemůže dovolit ztratit Rusko. Raketová obrana umístěná poblíž ruských hranic, něco na způsob Maginotovy linie, znamená risk ztráty Ruska jako klíčového strategického partnera v jednání s tzv. "darebáckými státy". Obama a jeho tým to vědí. Americký plán raketové obrany (kromě toho, že prospívá General Dynamics, Rytheonu a dalším US korporacím na výplatní listině Pentagonu) je za ztrátu Ruska příliš velká cena. Západ Rusko potřebuje na své straně jako nikdy od konce studené války. Obamova řeč za měsíc v Praze pravděpodobně odhalí pravé plány Washingtonu s raketovou obranou jako míněnou a zaměřenou proti Rusku, jako vědomý plán k dalšímu oslabení možného amerického rivala. Obama bude jednat s Moskvou s větším přihlédnutím k jeho legitimním bezpečnostním zájmům v "Nové Evropě" i kdekoliv v Euroasii.
Autor cituje turecké noviny Today's Zaman, podle kterých se Ankara domnívá, že raketový štít má být namířen na Rusko, ne na Írán. Turecký ministr zahraničí Babican chápe ruské námitky k raketovému štítu. Napětí s Ruskem může poškodit obě strany. Politika která vyvolává v Rusku pocit obklíčení je chybná. Chybný a nezodpovědný je i plán umístění raketovho štítu ve střední Evropě.
Viz: Michael Werbowski: US Missile Defence: The End Game http://english.ohmynews.com/articleview/article_view.asp?no=384905&rel_no=1
Konspirační řeči našich politiků a médií, jako by v celé záležitosti šlo především o naši obranu, o naši bezpečnost a o ponechávání nás ve štychy jsou až komické. Možná se cítí ponechaná ve štychu naše koaliční vláda a její přivrženci, na které se (slovy B.Doležala) při živelné "redistribuci" majetku po roce 1989 dostalo.

Žádné komentáře: