04 března, 2009

Kdyby naše zeměkoule sama za sebe...

Dnes v Lidových novinách:

Během posledních týdnů se v Evropské unii objevily některé velmi znepokojivé signály.
  • Jednotnému trhu Evropské unie, který je jedním z našich největších úspěchů, hrozí nebezpečí, že bude zpochybněn a vážně poškozen, pokud nebudou s chladnou hlavou přijata rozhodnutí o tom, jak se vypořádat s hospodářskou krizí.
  • V této situaci musí nastoupit výrazné politické vedení schopné přijmout rozhodnutí, která mohou být i tvrdá a nepopulární.
  • Kdybychom nyní měli dovolit, aby protekcionistická opatření poškodila tento trh s více než 500 miliony spotřebiteli (zahrneme-li do něj vedle 27 členských států EU také Švýcarsko, Norsko a Island), narušili bychom tím základ naší vlastní prosperity.
  • Orgány Evropské unie, tj. komise, rada a parlament, nesou konkrétní odpovědnost za obranu zájmů společenství jako celku, nikoli za ochranu jakýchkoli úzkých národních, regionálních nebo odvětvových zájmů. Kdyby se každý z 27 členských států snažil „jít svou cestou", nedošly by členské státy příliš daleko.
  • Takový hospodářský nacionalismus by v dlouhodobém horizontu způsobil újmu svým vlastním autorům, pokud by ostatní země přijaly odvetná opatření.
  • Postavíme se proti přístupu „přiveď na mizinu bližního svého", který by poškozoval vnitřní trh a v konečném důsledku by znamenal ochuzení celé unie oproti našim globálním konkurentům.
  • Musíme být i nadále věrni základnímu evropskému principu solidarity, aby se nám společně podařilo překonat současné hospodářské obtíže.
Každý za sebe? To by byla prohra všech
Lidové noviny, 4. března 2009
Hans-Gert Pöttering, předseda EP

http://www.lidovky.cz/kazdy-za-sebe-to-by-byla-prohra-vsech-dvc-/ln_noviny.asp?c=A090304_000045_ln_noviny_sko&klic=230362&mes=090304_0

Kdyby se jednotlivá odvětví snažila jít vlastní cestou, nedošla by daleko. Takový hospodářský odvětvismus by způsobil újmu svým vlastním autorům, pokud ostatní odvětví by přijala odvetná opatření.
Pokud by se každý region snažil jít svojí cestou, nedošel by daleko. Takový hospodářský regionalismus by způsobil újmu svým vlastním autorům, pokud by ostatní regiony přijaly odvetná opatření.
Kdyby každý stát usiloval jít svojí cestou, nedošel by daleko. Takový hospodářský nacionalismus by způsobil újmu svým vlastním autorům, pokud by ostatní státy přijaly odvetná opatření.
Kdyby jednotlivé unie a podobní globální hráči trvali na tom jít vlastní cestou, nedošli by daleko. Takový hospodářský unionismus by způsobil újmu svým vlastním autorům, pokud ostatní unie a podobní globální hráči by přijali odvetná opatření.
Kdyby naše zeměkoule a podobné koule...Těžko domyslet.

Žádné komentáře: