11 března, 2009

Jestli situaci dobře rozumím...

Dnes v Lidových novinách:

BRUSEL Americký viceprezident Joseph Biden včera v bruselském sídle NATO vyzval spojence ze Severoatlantické aliance, aby pomohli Spojeným státům bojovat proti zhoršující se situaci v Afghánistánu.
  • Podmínky v této středoasijské zemi, sužované násilnostmi a chudobou, jsou podle něj bezpečnostní hrozbou pro všechny státy bloku.
  • „Zhoršující se situace v regionu představuje bezpečnostní hrozbu nejen pro Spojené státy, nýbrž i pro všechny jednotlivé země kolem tohoto stolu," řekl viceprezident v proslovu před velvyslanci zemí aliance.
  • Washington vyzývá spojence, aby se společně pokusili odstranit hrozbu, kterou pro Afghánistán i sousední Pákistán představují teroristická síť Al Kajda a někdejší afghánské vládní hnutí Taliban a k němu se hlásící extremisté.
  • „Není naším cílem zůstat v Afghánistánu," zdůraznil nicméně na tiskové konferenci po skončení jednání v NATO.
  • „Vím, že lidé v Evropě stejně jako v mé zemi jsou válkou unaveni," podotkl.
  • Současně však před novináři prohlásil, že válka zdaleka ještě není vyhrána, ale také prý není ani prohrána.
  • Nikdo, podotkl také Biden, nemůže uniknout odpovědnosti před výzvami, kterým svět na počátku 21. století čelí.
„Afghánistán je hrozbou všem"
Lidové noviny, 11. března 2009čtk
http://www.lidovky.cz/afghanistan-je-hrozbou-vsem-dp7-/ln_noviny.asp?c=A090311_000035_ln_noviny_sko

Válku v Afghánistánu jsme začali 7.října 2001, abychom zabezpečili trvalý mír (Operation Enduring Freedom). Začali jsme ji poněkud sobecky sami, jen s podporou Velké Británie.
Nějak se to pořád zadrhává, a tak bychom neradi taky sami utíkali. Raději oklopeni spojenci a přáteli z NATO, abychom nemohli být dále obviňováni z individualismu a unilateralismu..
Ano, nechceme všechno sníst sami, a tak případný teroristický útok, provedený tentokrát místo v Americe v Evropě, bychom rádi Al-Kajdě uznali jako kdyby se uskutečnil v Americe.
Až utečeme, pak s Talibánem budeme jednat, dříve ani náhodou!

Žádné komentáře: