20 února, 2010

Hlavně profesionálně

Dnes v Lidových novinách:

Hamásovská oběť bondovského komanda

Byla likvidace Mahmúda Mabhúha, významného velitele palestinské teroristické organizace Hamás, perfektně vycvičeným vražedným komandem akcí, která si zaslouží pochvalu, nebo naopak fiaskem?
  • Patří „povolení zabíjet“ k žádoucí výbavě současných Jamesů Bondů, nebo je něčím, co zasluhuje odsouzení?
  • Takto zní palčivé otázky, na něž se ovšem v celkovém kontextu probíhající války s terorem v dohledné době jen sotva podaří najít uspokojivé odpovědi.
  • Z čistě „technické“ stránky věci bylo zavraždění Mabhúha v jeho hotelovém pokoji v metropoli Spojených arabských emirátů Dubaji spíše neúspěchem.
  • Experti dubajské policie nicméně odvedli kvalitní práci a na špek neskočili.
  • Ba co víc, během relativně velice krátké doby odhalili, které osoby se na vražedné misi podílely.
  • A všechny shromážděné stopy nakonec vedly k tomu, že včera mohl dubajský policejní prezident Zahí Chalfán Tamím prohlásit: „Naše vyšetřování zjistilo, že do vraždy Mabhúha je zapojen Mossad (izraelská tajná služba).
  • Je to jisté na devadesát devět, ne-li sto procent.“
  • Podle posledních informací je na seznamu cílů Mossadu dalších třináct vysoce postavených představitelů Hamásu.
Hamásovská oběť bondovského komanda
Lidové noviny, 19. února 2010
PAVEL MÁŠA
http://www.lidovky.cz/hamasovska-obet-bondovskeho-komanda-d7s-/ln_noviny.asp?c=A100219_000046_ln_noviny_sko&klic=235601&mes=100219_0

Když zabiju nebo nechám zabít babičku, zaslouží si to pochvalu, nebo je to fiaskem? Ptám se spolu s Lidovými novinami, ty ale mají na mysli jakéhosi Palestince. Fiaskem to je zřejmě v případě, že babičku nedorazím pořádně a ona to pak ne mně práskne, nebo když se nějak provalí že toho Palestince zabil nějaký důležitý Mossad.
Já i Lidové noviny si zřejmě myslíme, že nájemnou vraždu netřeba jednoznačně odsoudit, ale lze o ní uvažovat jako o úspěchu když se nám hodí, a je-li provedena profesionálně.
PS: Ještě se pokusíme svalit to na souseda, resp. na Al Kajdu.

Žádné komentáře: