19 prosince, 2008

Za ústav aplikované totality

Dnes v Lidových novinách:

Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR) opouštějí tři renomovaní historici, z nichž dva se významně podíleli na jeho zrodu.
  • V instituci vedené Pavlem Žáčkem nenacházejí podmínky k vědecké práci, vadí jim, že se ústav místo seriózního bádání věnuje zejména produkování mediálních historických pseudokauz (Mašíni coby atentátníci na Gottwalda, Kundera – udavač, bezduché plakáty estébáků na náměstích).
  • Odcházející mluví podobně jako někteří z těch, kteří ústav opustili již dříve, o tom, že atmosféra v něm připomíná dobu, kterou by měl zkoumat.
  • Za vše mluví petice na podporu Pavla Žáčka plná servilních frází, kterou dává jedna vedoucí pracovnice k podpisu svým podřízeným s potutelnou poznámkou, že toho, kdo nepodepíše, si bude pamatovat.
  • Který je dnes vlastně rok?
  • 2008, nebo spíše 1958?
  • Rada Ústavu pro studium totalitních režimů by se konečně měla přestat skrývat za věty, že personální otázka se jí netýká, a vyvodit ze současného stavu jediný možný závěr: Pavel Žáček jako manažer neuspěl a měl by jít.
Žáčkův zlý sen
Lidové noviny, 19.prosince 2008
Petr Zídek Lidové noviny
http://www.lidovky.cz/zackuv-zly-sen-0px-/ln_nazory.asp?c=A081219_075536_ln_nazory_val

Je třeba odmítnout vágní kritiku ředitele Žáčka, a že v ÚSTR nejsou podmínky k serióznímu bádaní. Skutečnost, že atmosféra v ústavu připomíná dobu, kterou by měl zkoumat je naopak důkazem promyšleného postupu. Přeměna ÚSTR na laboratoř totality naopak umožní experimentovat a vědecky zkoumat totalitní režim přímo v laboratorních podmínkách. Vědecké hypotézy o někdejší totalitě lze přímo empiricky testovat a výsledky bez odkladů aplikovat tam, kde nám demokracie každodenně selhává. ÚSTR tak přibližuje historii exaktním vědám a ředitele ústavu Nobelově ceně.

Žádné komentáře: