31 března, 2007

Záludný Írán

Dnes v Lidových novinách:

Írán používá podobné praktiky jako iráčtí únosci
· Únosy sice používali teroristé od nepaměti, až během irácké války se z nich ale stala strategická zbraň.
· V případu zajetí 15 britských námořníků v Íránu jde zdánlivě o zcela jinou situaci – místo civilistů jde o vojáky, kterým nikdo smrtí nevyhrožuje.
· Íránci jen tvrdí, že se provinili narušením jejich výsostných vod.
· Prezident Mahmúd Ahmadínežád nyní od Britů požaduje omluvu, které se však zjevně nedočká.
· Ve chvíli, kdy Teherán neuspěl se svými údajnými důkazy, nastoupila propagandistická válka.
· A právě v ní se Írán dopouští faulů, které používají i iráčtí teroristé.
· Svým zacházením s britskými zajatci totiž zřejmě porušuje mezináodní právo.
· Osoby chráněné touto úmluvou mají být chráněny nejen před násilím či výhrůžkami, ale i před předváděním na veřejnosti.
· Íránský režim tak znovu dokazuje, že se po nástupu Ahmadínežáda značně zradikalizoval a že se konfrontace se Západem nebojí.
· Možná by ale nakonec současná diplomatická krize mohla Západu i dobře posloužit.
· Pokud by celá EU zmrazila s Íránem veškeré styky, mohl by se Ahmadínežádův režm zhroutit jako domeček z karet.

Teherán hraje nefér
31. března 2007, Lidové noviny
Milan Rokos


Já těm angličanům docela věřím, že jejich námořníci do Iránských vod nevstoupili. S těma Íránčanama je totiž potíž, oni bourají zavedené zvyklosti. Myslím, že normálně to má proběhnou tak, že imperialista vyprovokuje incident jako je tento. Oběť na to skočí, ale ani nemusí. Propaganda svět přesvědčí, že zloduši čin spáchali, a že je to neslýchané a že musí nést následky. Následovat má vpád do říše zla, výměna tamních nevhodných vůdců za vhodné, vybudování vojenských základen na osvobozeném území, nastolení demokracie, a tak podobně.

Jenže Írán nejspíš ten incident vychytrale vyvolal sám a to v nevhodnou dobu, kdy imperialista ještě není plně připraven, jsa zaměstnán jinými úkoly, které se nedaří, a hodilo by se mu to spíš za 14 dní v sobotu. Pokud by však jeho autorita měla utrpět, že si z něj íránci dělají legraci, dal by se ještě ten nepřizpůsobivý stát jednoduše komplet vybombardovat na cimr campr. Té ropě pod zemí by to bylo jedno.

30 března, 2007

Jak využít zákona

Dnes v Lidových novinách:

Leninova loděnice v Gdaňsku (na snímku z roku 1980), kde pracoval Lech Walesa a založil zde hnutí Solidarita, si již svůj název změnila.
· Teď čekají na podobné přejmenování stovky polských ulic či náměstí.
· Ulice Lidové armády či náměstí Rudoarmějců.
· Takové názvy částí polských měst a obcí budou brzy minulostí.
· Polský Institut národní paměti (IPN) totiž připravil návrh zákona „o odstranění symbolů komunistického režimu z veřejného života“.
· Podle Institutu národní paměti přetrvávání komunistických symbolů uráží oběti zločinného režimu.
· „Ústava jasně říká, že komunistická ideologie se nesmí glorifikovat,“ citoval server tvn24.pl poslance vládní strany Právo a spravedlnost Zbigniewa Girzynského.
· Aby se mohla předloha stát zákonem, je potřeba ještě souhlasu parlamentu.
· V tom má ale pravice výraznou převahu.
· Kvůli novým názvům ulic či náměstí si budou muset tisíce lidí nechat vyměnit své občanské a řidičské průkazy.


Komunisté zmizí z názvů
VARŠAVA 30. března 2007
Lidové noviny

Ani nechci domýšlet důsledky nového polského zákona. Na jiném místě LN se dnes Helena Klímová rozepisuje o tom, že Život v pravdě lidé potřebují jako potravu. Že život v pravdě je jednou ze základních lidských existenciálních hodnot, je srovnatelný s potřebou potravy a vztahu. A teď mi to došlo. Jedny významné komunistické noviny se jmenovaly PRAVDA. Bude se teď v Polsku jenom lhát? A co třeba tenhle Svoboda, komunistický prezident v komunistickém ČSSR? Skončíme i se svobodou?
Jednu výhodu by to v Polsku mohlo mít. Dal by se chytře obejít zákon přísně zakazující interupce. Rodičce, která by se přihlásila do KS Polska by přece interupci dle nového zákona odmítnout nemohli!

Já bráchovi nevěřím, věřím paní Procházkové

Dnes v Lidových novinách:

MOSKVA/PRAHA Podle mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch (HRW) jsou na tom údajní teroristé po převozu z Guantánama do Ruska ještě hůř.
· Rusko přitom veřejně deklarovalo, že s propuštěnými z americké věznice pro teroristy na Kubě se bude zacházet humánně.
· Strávili v Guantánamu dva roky.
· Prý raději zůstanou v Guantánamu, než by se ocitli ve své vlasti.
· USA ale na tyto žádosti nereagovaly a vězně Moskvě vydaly.
· Američané museli aspoň tušit, co je doma čeká.
· Osud sedmi mužů podezřelých z terorismu a spolupráce s teroristy se vyvíjel tragicky od prvních minut po vstupu na ruskou půdu.
· „Vlády, které již používaly mučení, najednou nezmění své metody jen proto, že vláda USA věří v nějaké jejich sliby.“
· Proto HRW požaduje, aby vězni z Guantánama měli právo protestovat proti vydání do domovských zemí, a aby tyto případy řešila nezávislá soudní instance.

Ochránci práv: Rusové mučili vězně z Guantánama
PETRA PROCHÁZKOVÁ, Autorka je spolupracovnicí LN
30. března 2007, Lidové noviny


Plně se stotožňuji s názorem autorky, že vydání lidských bytostí z kubánského amerického vězení na Guantánamu Rusům je nepěkné, když každému přece je jasné, že Rusové neumí nic jiného než mučit a mučit. Pochopil jsem to správně?
Brácha mi tady ale napovídá, že větší sadisti jsou prý kubánci, kteří ze své americké základny na Guantánamu vydávají vězně do Ruska kvůli docházejícím fondům na mučící nástroje kvůli ohromným výdajům na válku v Iráku a tak jako mučebního nástroje používají Rusko, což prakticky nic nestojí. Rusové jsou prý rádi, že si můžou zamučiti i zadarmo.

29 března, 2007

Omluv se, Švejku!

Dnes v Lidových novinách:

V těchto dnech, kdy Evropa nejistě obchází okolo 50. výročí svých jednotných počátků, má Británie vlastní výročí – dvě století od zrušení obchodu s otroky.
· 25. března roku 1807 odhlasovala Dolní sněmovna 144 hlasy „pro“ a 15 „proti“ zákon zakazující ve Spojeném království obchod s otroky, „příčící se principům spravedlnosti a lidskosti“.
· Byl to obrovský obchod a asi také jeden z největších zločinů proti lidskosti vůbec.
· Pro nás Čechy platí podobné tvrzení: za svou státní existenci, za to, čím jsme, vděčíme obchodu s otroky.
· Odehrávalo se to sice před tisíci lety, ale to na věci nic nemění.
· Když v 10. století vznikal v české kotlině stát, sešlo se hned několik příznivých okolností.
· Byl ochromen obchod po Středozemním moři a arabští obchodníci se obraceli na vnitrozemské cesty.
· Vpád Maďarů zablokoval nejdůležitější z nich, vedoucí z arabského Španělska přes Francii do Porýní a podél Dunaje na východ do Kyjeva a přes zemi Chazarů na dolní Volze na arabský východ.
· Cesta tedy uhnula z Řezna na Prahu a Krakov.
· To ale právě Přemyslovci zahájili veliké dobyvačné tažení na východ až po hranice Rusi.
· Zisky z obchodu měli ale především Přemyslovci.
· Jim vděčíme za svou státní a koneckonců i národní existenci.
· Měli bychom jim asi na Malé Straně v Josefské ulici postavit politicky korektně alespoň malý pomníček, když už asi není možné svěřit tu záležitost kýženému Ústavu národní paměti.

Britové se omluví za otroctví. Čeká nás to také?
29. března 2007, Lidové noviny
DUŠAN TŘEŠTÍK, historik


Před 1000 lety se prý Češi v české kotlině shodou okolností připletli do trasy otrokářům a svým způsobem na tom prostřednictvím žaludků svých nevolených zástupců – Přemyslovců – vydělali…Teď se snad za to budeme muset omluvit.
Situace se možná svým způsobem opakuje. Česká kotlina zase připoutává pozornost. Nemám zrovna na mysli její skvělou použitelnost jako skladiště odpadů čistotnějších okolních národů, nebo jako exportní místo pro olomoucké tvarůžky, když předtím Olomouc bude zahraničním investorem odkoupena a do základů zbořena. V tažení za světovládou a zisky padla česká kotlina do oka novodobým kolonizátorům, a není vyloučeno, že na tom znovu vyděláme prostřednictvím žaludků naší pravicové „elity“. Je také pravděpodobné, že za tento zločinný radarový akt české a americké vlády se za nějaké století český lid bude zase omlouvat (elity se neomlouvají).

Od komunistů, na rozdíl od otrokářů, se omluva za zločiny žádá pokud možno včera.


Velký odposlechový boom!

Dnes v Lidových novinách:

Praxe s policejními odposlechy začíná být neudržitelná.
· Skandály spojené s Kubiceho zprávou nás asi ještě dlouho nepřestanou šokovat.
· Ten nejnovější se týká odposlechů a staví zvěsti o jejich zneužívání Inspekcí ministra vnitra do ještě temnější pozice, než byla ta, s níž se veřejnost seznámila na podzim.
· Inspekce pokoutně a nezákonně nasazuje odposlechy na zcela nevinné a s věcí nesouvisející osoby, státní zástupce jí to posvětí a soudy podepíší.
· Nikdo dnes nemůže zastírat, že odposlechy a agenti jsou jedny z nejdůležitějších nástrojů proti závažnému zločinu.
· A to se veřejnost seznámila jen s několika desítkami jmen odposlouchávaných, ale ročně je jich v Česku odposlechnuto na deset tisíc.
· Co víme o tom zbytku?
· Kromě informací o naprosto zhůvěřilém přístupů policistů, státních zástupců a soudce se nám dostalo také poznání, že poslanecká komise pro kontrolu zpravodajské techniky a tedy i odposlechů je vlastně zbytečná, protože nemůže odhalit tak zásadní porušení zákonů.
· Ale chyba není v technice, nýbrž v lidech.
· Inspekce už nesmí být nástrojem ministra, který ji zneužívá k mocenským a stranickým zájmům.
· Vláda bude mít z řešení tohoto problému pěkně zamotanou hlavu.

Velký odposlechový průšvih
29. března 2007, Lidové noviny
Jaroslav Spurný, zástupce šéfredaktora Respektu


Jsa poslední dobou mediálně dosti vnímavý, nabyl jsem dojmu, že odposlechy a agenti byly jedním z nejdůležitějších nástrojů bývalého režimu proti závažnému zločinu, tenkrát zločinu vůči lidově demokratickému až socialistickému zřízení. Tady se dočítám, že to funguje i dnes, že ročně je odposlechnuto na deset tisíc lidí a oproti EU jsou u nás odposlechy nadužívány. A taky inspekce podle autora už nesmí být (tedy je?) nástrojem ministra, který ji zneužívá k mocenským a stranickým zájmům. Snad až současná hodná vláda by prý se zamotanou hlavou měla odbourat závislost příslušných institucí na politické moci. Jak by však potom vláda mohla usměrňovat ochranu spravedlnosti a občanů této země proti zločinu, zvláště když zločinci a podezřelí jsou taky občany, a podle výsledku posledních voleb je jich cca 50 procent populace!

28 března, 2007

Není to jen vtip?

Dnes v Lidových novinách:

Na dotaz novinářů reagoval premiér: „Es kommt der Tag...“, heslem nacistů ze Sudet
· Čeští odbojáři museli mít včera pocit, že se vrátili do doby před druhou světovou válkou.
· Premiér Mirek Topolánek totiž ve své esemesce adresované novinářům deníku Šíp použil oblíbený slogan vůdce sudetských nacionálních socialistů Konrada Henleina.
· Heslo „Es kommt der Tag...“, tedy v překladu „Přijde den...“, Henlein a jeho spolustraníci používali jako výzvu k připojení Sudet k Hitlerově Německé říši.
· Odbojáře Topolánkův výrok pobouřil.
· „Výrok premiéra Topolánka je nešťastný. Žel není jediný.
· Před posledními volbami přirovnal Topolánek plánovanou personální obměnu ve státní správě k „noci dlouhých nožů“ čili k další události spojené s nacismem.
· Zda Topolánek převzal „velkoněmeckou“ rétoriku schválně, nebo nevědomky, není jasné.
· Bulvární deník se ho zeptal, jestli je pravda, že mu šéf společnosti ČEZ Martin Roman dal hodinky za 300 tisíc korun.
· „Skutečně inteligentní otázka, hodná sprostoty bulváru. Píšete lži a já je nedementuji. Klidně v tom pokračujte. Es kommt der Tag...,“ vzkázal premiér.
· Redaktor Šípu Tomáš Syrovátko, který si s Topolánkem zprávy vyměňoval, považuje premiérovo jednání za vyhrožování.

Topolánkův nacistický vtip
28. března 2007, Lidové noviny
VÁCLAV DRCHAL, MARTINA JELÍNKOVÁ


Prosím vás, slyšel jsem dobře, že ten náš PREMIANT dnes posílá FÜHREROVI SS-ESKU, že až KOMMT DER TAG, tak že se na něj může plně spolehnout ve věci toho RADARRAUMU v BRDETENLANDU?

Nebuďte malicherní

Dnes v Lidových novinách:

Policie začala prověřovat vsetínský hokejový klub. A to v souvislosti s vyšetřováním údajné korupční auzy vicepremiéra Jiřího Čunka.
· Ten je už několik měsíců obviněn z braní půl milionového úplatku.
· Na finanční nesrovnalosti kolem Vsetínské hokejové, a. s., nedávno upozornily Lidové noviny.
· Šlo o obchod, který zorganizoval právě Jiří Čunek.
· Policie se k případu nechce vyjadřovat.
· Ale kromě vsetínského hokeje prověřuje také desítky dalších zakázek a investic vsetínské radnice.
· Policie také vyslýchala zhruba desítku úředníků.
· Mezi nimi i současnou vsetínskou starostku.
· Podle včerejší MF Dnes nyní chystají právníci Čunka „skandální odhalení“.

Terč detektivů: Vsetínský hokej
28. března 2007, Lidové noviny
Martina Jelínková


Tenhle místopředseda vlády Čunek, to je velký hráč. Bylo by absurdní odrovnat ho pro nějakou prkotinu ve Vsetíně. Má na víc! Má skvělou šanci dopracovat to třeba až k Mezinárodnímu soudnímu tribunálu pro válečné zločiny, ve skvělé společnosti Bushů a Blairů. To jako člen klientské české vlády, případně prosadivší v Česku radarovou základnu s obranným cílem krýt záda plničům vznešeného světovládného poslání.
O podobném rozuzlení se už hodně mluví a píše po světě, včetně v USA, a nabývá to i dost konkretní rysy. Tak např. vyšetřující soudce Baltazar Garzon ze španělského Národního soudu uvedl na oficiální webové stránce (viz: Spain judge says Bush and Iraq war allies should face war crimes charges) , že prezident Bush a jeho spojenci by mohli čelit obvinění z válečných zločinů za jejich akce v Iráku. Vyjádřil názor, že válka v Iráku je nejnemorálnějí, neospravedlnitelnou epizodou v nedávné lidské historii. Kritizoval rovněž spojence, kteří se připojili k prezidentovi Bushovi v jeho válce proti Iráku jako stejně odpovědné, navzdory jejich pochybnostem.
A to ještě je na spadnutí podobná akce v Iránu. Možná by česká vláda mohla s radarem počkat až na výsledky event.tribunálu, ale říkejte to velkým hráčům, kteří žádné pochybnosti nemají. Jako vsetínští o Čunkovi.

27 března, 2007

Jako tenkrát s tím Irákem

Dnes v Lidových novinách:

TEHERÁN/LONDÝN Británie se pře s Íránem o svých 15 námořníků.
· Čtrnáct mužů a jednu ženu, které v pátek zadržela íránská armáda, měl být včera vyslýcháno na neznámém místě íránskými úřady.
· Írán tvrdí, že vojáky zadržel proto, že vstoupili do jeho teritoriálních vod.
· Ministerstvo zahraničí to označilo za „agresi“ a nyní zvažuje, že námořnky pošle k soudu.
· Britská strana ale nabízí zcela jinou verzi příběhu: 15členná hlídka se prý pohybovala v iráckých výsostných vodách, kde kontrolovala irácká plavidla.
· Londýn proto žádá okamžité propuštění všech zajatců.
· V prvních dvou dnech dávali Britové přednost diplomatickým jednáním na nižší úrovni, v neděli se už ale do celé věci vložil i premiér Tony Blair.
· Doufám, že íránská vláda pochopí, jak zásadní je pro nás toto téma,“ řekl premiér s tím, že zadržení námořníků bylo nespravedlivé.
· Blair poté vzkázal Íránu, že mu na diplomatické řešení celé záležitosti dává jen několik dnů.

Britové bojují o své námořníky
27. března 2007, Lidové noviny
reuters, afp, ro


Irán tvrdí: byla to agrese, vaši námořníci vstoupili do našich vod. Britové tvrdí: nepohybovali se v iránských, nýbrž v iráckých vodách, nebyla to agrese. (Mimochodem, kolem Anglie se žádné irácké vody nenachází). Mezinárodní společenství nemá k dispozici žádná fakta a tak musí věřit čemu chce. Blair vzkáže Iránu, že mu dává jen několik dnů k diplomatickému řešení…
Pokud o ně ovšem stojí. Oběť nesplní ultimatum, a nezbývá než bránit britské námořníky, Zápaní svět a celou lidskou civilizaci drtivým vpádem do Iránu…Jako tenkrát do Iráku.
Tento scénář jsem si nevymyslil, při svém vzdělání, sesumíroval jsem si to z Brzezinského: ( Brzezinski: On The Path To War With Iran ).

Permanentní disidentura?

Dnes v Lidových novinách:

Kdybych byl poslancem, což bych nevzal ani za pytel brambor, bavilo by mě podávat interpelace vládě, na všecko. Divím se, že se to nedělá, nebo se o tom pak nepíše.
· Teď, například, mě zlobí, co se děje našim farmářům, lépe řečeno rolníkům; slovo farmář je vytrhává z dějin a souvislostí.
· Proč se najednou nesmí pěstovat cukrovka, proč se omezuje pěstování chmele a proč se dováží vepřové maso z Rakouska či proč naše maso k nám jde přes rakouské řeznictví...
· Už dávno mám otázku k ministru průmyslu nebo čeho: proč pořád prodáváme továrny cizím firmám, které je kupují, aby je zlikvidovaly?
· Proč podniky veřejné služby mají být soukromé? Míním letiště, vodárny, nemocnice... Proč by na nich měl někdo vydělávt, což my nepotřebujeme?
· Ale nejvíc se divím tomu, co dělají obchodní odborníci, když i já jako neodborník poznám, že je to hovadské.
· Míním te příliv všelijakých výrobků například z Číny.
· Je-li to zboží levnější, je to ze zavrženíhodného důvou: tamní dělníci pracují za bídné mzdy a bez ochrany sociálních předpisů.
· Naši lidé přicházejí o práci.
· Kdo toto organizuje, je škůdce lidu: čínského i našeho.
· Tam brzdí hospodářský a sociální vývoj, tady znehonocuje náš.
· Jak to přišlo, že všecky naše hmotné zájmy podléhají cizím?
· Ze všeho nejvíc se divím a směju se tomu, jak jsme rušili státní plánované hospodářství, abychom upadli do kontinentálního plánování anonymních pachatelů.
· A konečně podávám interpelaci proti tomu, že se naše půda smí prodávat cizincům: vždyť se tím uskutečňují staré válečné cíle našich dřívějších nepřátel, dneska přátel!
· Toto všecko, o čem mluvím, je ovšem způsobeno tím, že většina lidí u nás je ochotna prodat všecko, i sebe: za peníze nebo za výhodu slevy při nákupu.
· Lidé ubozí, nevzdělaní, nevědomí, ponížení a chmtiví, kteří se chtějí povznést prodejným chováním.
· Prodávají tím naše postavení v Evropě, naše jméno, budoucnost.
· A žádný politik, ba ani prezident, těm lidem nic neřekne, protoe počítá s tím, že se od nich nechá zase zvolit.

Interpelace
27. března 2007, Lidové noviny
LUDVÍK VACULÍK


Neuvěřitelná naivita. Copak jste jako Chartista nebojoval za kapitalismus? Asi vám zatajili co to vlastně je kapitalismus, jinak byste se teď nedivil jeho základním projevům, jako že kapitalistický růst zákonitě je dosažitelný jen při růstu nerovnosti. Nenaříkal byste dnes, že ČR spadla znovu do této mlýnice a stala se kořistí rozcupovávanou silnějími v tomto nemilosrdném systému.
Nebo jste bojoval za demokracii? Spojené státy se holedbají, že jsou mistrem světa v kapitalismu i demokracii, a současně provozují zahraniční politiku imperialisty. Toto je neslučitelné, jako je vlastně s demokracií neslučitelný sám kapitalismus (viz ona nerovnost). A vědí to američané sami, jak se lze dočíst např. v Empire v. Democracy, nebo v "Economics of Empire".
Jestli se vám to nelíbí, nezbude než bojovat znovu coby disident za ještě lepší zítřek. Pozor, abyste se nevrátil na začátek ke komunismu, protože kapitalismus nevylepšíte. Ten už je téměř dokonalý. Škoda(?), že čemusi podobnému komunismu stejně neunikne, pokud má lidský rod přežít.

23 března, 2007

Jak se chytře znemožnit

Dnes v Lidových novinách:

Václav Klaus se stal terčem kritiky za své písemné vyjádření pro americký Kongres k problematice globálního oteplování.
· Je napadán, že se vyjadřuje k věcem, na něž nemá vzdělání, že jeho názory jsou extrémní, že vlastně dělá ostudu Česku.
· Nemyslím si to.
· Jde mi o prezidentovu schopnost upozornit na sebe, tudíž na Českou republiku, a zviditelnit ji tak v očích americké veřejnosti.
· A to ne veřejnosti ledajaké, ale politických a ekonomických elit.
· Spojené státy, ty reálné i ty mediální, jsou prostorem, kde se každou minutu něco děje.
· A ve většině případů s globálním významem.
· Musíte se velmi snažit, aby si vás všimli.
· Takže není tak důležité, co říkáte, ale že vůbec jste mediální scénou vnímán.
· Na slova se zapomene, na souvislosti také.
· Ale byl jste v headlinech, takže existujete.
· A proč je pro Českou republiku prospěšné, když si „nás všimnou" v amerických médiích?
· Protože Česká republika je značka.

Prezident Klaus se chytře zviditelnil
23. března 2007, Lidové noviny
Karel Křivan, manažer komunikační agentury MouseHouse


Václav Klaus řekl kravinu, ale přesto ho kupodivu v USA ignorovali. Dal aspoň šanci zviditelnit se jistému KKřivanu, ManaŽeru z MyšiDomu (MouseHouse), o němž jsem dosud nic, ale vůbec nic neslyšel, a už taky nic slyšet nechci.

22 března, 2007

Horečka

Dnes v Lidových novinách:

WASHINGTON Zeměkoule začíná mít horečku, a proto potřebuje lékaře, prohlásil včera v americkém Kongresu bývalý demokratický viceprezident USA Albert Gore při slyšení věnovaném problematice globálního oteplování a podnebních změn.
· Svůj příspěvek k probíranému tématu zaslal kongresmanům na jejich žádost i prezident Václav Klaus, který se k naléhavosti těchto otázek staví skepticky.
· Diskutující se na Klause výslovně neodvolávali, ale písemná stanoviska českého prezidenta jsou Kongresu k dispozici.
· Klaus přirovnal ve svém dopisu boj proti globálnímu oteplení k podobné hrozbě svobodě jako byl komunismus.

Proti Goreovi použili Klause
22. března 2007, Lidové noviny
čtk


Obávám se, že horečku dostává i ČTK a mate čtenáře. V dnešním souhrnu Google News týkající se Goreova vystoupení v Kongresu jsem neobjevil v titulcích ani anotacích z 634 citovaných textů ani v jednom případě zmíněno jméno prezidenta Klause. Totéž platí i o detailní zprávě s řadou odkazů od redaktorů z Center for American Progress Action Fund z 21..března.

Vysvětlení jsem našel už den před tím v blogu Noela Shepparda z 20.března s příznačným titulem : „Media ignorují českého prezidenta: Enviromentalismus je novým komunismem.“ ( Media Ignore Czech President: Environmentalism is the New Communism ) Sheppard uvedl hlavní šokující prezidentovy myšlenky a velmi doporučil čtenářům, aby věnovali pár minut tomuto Klausovu prohlášení na jeho blogu, protože je nepravděpodobné, že by je našli jinde. Asi na jeho slova došlo, a když, tak z úcty k hlavě spřáteleného státu.

Cynické kalkulace

Dnes v Lidových novinách:

Rusové se rozhodli hrát ve hře o rozmístění opor amerického protiraketového deštníku ve střední Evropě vabank.
Ve své cynické kalkulci došli k závěru, že nemají co ztratit.
· A nyní si ještě přisazují – ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov tvrdí, že Američané se chovají „jako za studené války, kdy všechny strašili sovětskou hrozbou“.
· Jenže tehdy nebylo nutné nikoho strašit, sovětská hrozba byla více než hmatatelná.
· A pokud se někdo chová jako za studené války, je to Moskva.
· Hrozí odvetným bombardováním – jakkoliv jsou tato prohlášní velkohubá – a především uskutečňuje svoji obvyklou politiku: vnášení rozporů mezi evropské spojence.
· A jak včera Lavrov – bohužel pravdivě – poznamenal, ruské argumenty padají v EU na úrodnou půdu.
· Co si ovšem zaslouží sluchu, jsou hlasy jako ten, který včera na stránkách deníku The Washington Post zazněl od polského exministra obrany Sikorského.
· Varoval před možnými katastrofálními dopady americké taktiky vehře o základny, která je v některých ohledech nešťastná – například v očekávání, že hostitelské země „budou skákat radostí“.

Stará ruská pravda
Petr Pešek
22. března 2007


„Cynických kalkulací“ kolem raketového deštníku se nedopouštějí jenom Rusové, nýbrž i Evropané. Například ve Francii si dovolují ptát se, jaký má systém politický vztah k NATO. Kdo bude rozhodovat o spuštění obranného útoku? Bude Washington sdílet informace včasného varování? Jak to bude s náklady bude-li základna spojená s velením a řídící strukturou NATO? Bude evropská raketová obrana spřažena s americkou? Jak bude spojený systém reagovat? Atd.

Evropští spojenci ještě nezapomněli svou odmítnutou nabídku pomoci USA po teroristickém útoku 11. září. USA vedou válku v Iráku v rámci "koalice ochotných", a ne pod vlajkou NATO.

US administrativa je rozhodnuta bránit svoje obyvatelstvo pomocí první linie ve východní Evropě. Má to nejen imperialistický podtón, ale je to příkladem US manévrování kolem NATO ve prospěch dvoustranného přístupu při zajišťování zájmů USA.

Je riziko, že Evropa by byla závislá na US systému, nacházejícímu se zcela mimo rámec NATA, jehož hlavním účelem je kolektivní obrana. Toto zpochybňuje celou existenci NATA. Dočteme se v ( Rethinking NATO's role in missile defense , z 20.března )

21 března, 2007

Víc než pouťová atrakce

Dnes v Lidových novinách:

Souboj Václava Klause a Alberta Gorea na půdě amerického Kongresu nebude vědeckým soupeřením ale politickým natřásáním
· Na jedné straně bývalý americký viceprezident a pokrytecký „ekolog“, který dostal Oscara za svůj dokument, pro nějž účelově selektoval fakta a „tvůrčím“ způsobem upravoval grafy, proto je slavný a pro politiky relevantní.
· Na druhé straně český prezident Václav Klaus, jenž se dívá na problém globálního oteplování také ideologicky, ale s opačným znaménkem.
· To je také důvod, proč není schopen v této oblasti pracovat s fakty čistě racionálně a korektně.
· Vše, co se našemu prezidentovi nehodí do jeho světonázorového schématu, vytěsňuje, bez ohedu na relevanci zdroje informací.
· Tento jeh přístup ve spojení s jindy chvályhodnou důsledností z něj udělal nejznámějšího bojovníka proti oteplování.
· Český prezident dnes hrdě hraje roli odpůrce věcí zřejmých.
· Klausův velký rival a předchůdce Havel jezdil (také jako prezident) do USA, přednášet o morálce.
· Pro Václava Klause by mělo být varující, že se jej američtí politici táží na obor, v němž není ani vzdělán, ani se jím nezabýval aspoň na úrovni zapáleného zájemce.
· Berou jej pouze jako protiváhu jinému solitéru.
· Václav Klaus se stal svého druhu atrakcí.

Pouťová atrakce
Lidové Noviny, 21. března 2007
Martin Zvěřina


Aby americké impérium nekolabovalo, musí jeho elity horečně odsávat profit z dobytých a jinak zpacifikovaných zemí po celém světě, protože sahat na životní styl domácích občanů pochopitelně zdaleka nestačí a mohli by se rozčílit.
A teď navíc otravují ti ekologové, aby se něco dělalo pro zastavení globálního oteplování. Tak takhle tedy ne, ekosoudruzi, náklady na ekologii se hezky přesunou na příští generace, pochopitelně především na ty neamerické. Asi tak jako cigaretové podniky shrabují zisky, zatím co náklady na masakr v plících jejich zákazníků se přesouvají na příští léta kamsi a kdesi do sociálních výdajů.
Není vyloučeno, že za takové situace je použitelný třeba i prezident z klientské zemičky přicházející se zajímavou atrakcí.

20 března, 2007

Nezávislí

Dnes v Lidových novinách:

Od chvíle, kdy Fidel Castro zmizel z očí veřejnosti, protože se měl podle oficiálních zpráv podrobit operaci střev, ho tvůrci jeho propagandy světu tu a tam ukážou, aby se vědělo, že žije a že je „téměř“ zdravý.
· Tyto „ukázky“ však pro svou diskrétnost a neúplnost nepůsobí zcela přesvědčivě a připomínají způsob, jakým Steven Spielberg ve svých filmech nastiňuje divákovi zrůdy, aniž by mu je celé odhalil.
· Někdy vůdce vidíme, ale neslyšíme, jindy ho zase slyšíme, ale nevidíme.
· Kubánci jsou již oním „jednou ho vidíš, jednou ho nevidíš“ znuděni, o Castrův osud ztratili zájem a postupně si zvykají na možnost, že už se nevrátí.
· Stále častěji je slyšet názor, že Castorva družina vůdce schovává, protože po operacích, kterým se podrobil, začal být senilní.
· Již delší dobu předtím, než zmizel z očí veřejnosti, se Castro špatně vyjadřoval, mluvil nesouvisle, byl rozvláčný a posedlý maličkostmi.
· Politologové, a dokonce i lékaři rozvíjejí učené teorie o Castrově zdravotním stavu a opírají se přitom o povrchní „jedna paní povídala“.
· Tvrdošíjné snahy oklamat svět kouzelnickými triky prozrazují velký strach.
· Castro se nevrátí, a když ano, tak jako stařec neschopný vlády.

Kouzelníci a preparátoři Castrova režimu
20. března 2007, Lidové noviny
JAIME LEYGONIER, kubánský nezávislý novinář


Castro se nevrátí, a když, tak jako stařec neschopný vlády, těší se kubánský nezavislý novinář. Pro jistotu však, spolu s dalšími taky netrpělivě čekajícími na staříkův konec, je nejspíš trvale ve střehu. Co kdyby vůdce najednou přece jenom ještě zadupal a vyjádřil se velmi souvisle a nerozvláčně.
Nezávislý je nejen Jaime Leygonier, ale revolučně nezávislá je i celá castrovská Kuba. Aspoň ji tak klasifikuje spolu s Venezuelou Global Research (The Centre for Research on Globalization, Canada) z 19.3. Na rozdíl od České republiky, kterou spolu s ostatními středoevropskými zeměmi (v EU nebo mimo), bývalými sovětskými republikami, a dalšími zeměmi, řadí v rámci globálníhoi imperiálního systému na dno mezi „klientské kolaborující režimy“…

19 března, 2007

Ve špejlích točitý eskalátor

Dnes v Lidových novinách:

Hladinu českého rybníka čeří nejeden větřík, nejedna vichřice.
· Vítr fouká obvykle „proti něčemu“.
· Zvlášť ostře duje proti americkému radaru, méně výrazně avšak dlouhodobě vane proti olympiádě v Praze.
· Svěží bríza se opřela o plány na novou budovu Národní knihovny.
· V jednu chvíli to vypadalo na to, že vichřice odporu odfoukne projekt ze stolu, a jsem rád, že jsem patřil tenkrát k málu veřejně činných osob, které pomáhaly držet vzdouvající se papíry na jeho desce.
· Odvaha a představivost architektů se spojila s odvahou a představivostí investorů, a tak se podařilo překonat ten vítr, co vál proti.
· Jeden z hlavních argumentů proti tančícímu domu bylo „cizáctví“ autorů.
· No a Jan Kaplický je ještě něco horšího: je to odrodilý Čech, tedy patří k rodu padouchů typu Milana Kundery nebo Miloše Formana, kteří byli tak opovážliví, že získali světové jméno.
· Cizáctví se neodpouští.
· No a konečně je tu všudypřítomný spojenec těchto lidových hnutí, totiž neznalost.
· Nejde ani tolik o to, že mnohý z kritiků Kaplického projektu by se asi těžko rozponěl, kde Národní knihovna nyní sídlí.
· Pohledy na budovu z úrovně země veřejnost nezná, takže málokdo ví, jak je vysoká, jestli bude vidět z nábřeží a podobně.
· Ale to nevadí, že nevíme: rozhořčení, to je ten správný postoj!

Svěží bríza
19. března 2007, Lidové noviny
ONDŘEJ NEFF


Mně vůbec nevadí, když knihovnu navrhne nějaký podezřelý zdivočelý Čech. Mně vadí, že naprostým cizákem je to zvíře, ta obluda, co se do ní knihovna má schovat. Vždyť by se to cizincům pletlo s nějakým Seafoodem, a našincům se SuperRybenou. Copak není k mání nějaký vhodný domácí suchozemský tvor? Třeba nezvyklé prase, kanec, či selátko? Nelíbí? Není-li v zadání, že to musí být nutně živočich, dávám k úvaze tmavé jelítko či světlou jitrnici, prostírající se v oblouku po celém obzoru Letné při pohledu od nábřeží. Velmi vhodný tvar pro skladovací prostory, použitelné výhledově i jako tubus metra, čímž by odpadla výtka značné nedostupnosti pro konzumenty i čtenáře.

Co nestihl Hitler...

Dnes v Neviditelném psovi:

Kolem výstavby amerického radaru na českém území se vyrojilo neuvěřitelné množství fám. Protiraketoví "bojovníci" je s chutí přiživují, zastánci radaru zase nestačí nesmyslné spekulace odrážet. Nudná realita vědců a expertů nestačí na divokou fantazii obvykle neinformovaných aktivistů a pacifistů.
· Fáma č. 1: Na americkou základnu nebudou mít přístup české úřady ani policie, budou tam platit výhradně americké zákony
· Fáma č. 2: Američané nebudou muset hradit škody, které na českém území způsobí
· Fáma č. 3: Radar musí napájet podzemní atomový reaktor
· Fáma č. 4: Radar bude rušit mobily a televizi
· Neškodnost radaru obhajoval v nedávné televizní debatě i americký velvyslanec v Česku Richard Graber: "Na Marshallových ostrovech a v Japonsku žijí v okolí radaru tisíce lidí. Žádné zdravotní problémy tam nejsou. Televize, rádio i mobilní telefony normálně fungují."

RADAR: Pozor! Radar vyzařuje fámy
Neviditelný Pes, 19. března 2007
Tomáš Hořejší


Dejme tomu, že technicky možná ten radar není až tak velký problém, kromě toho že by otravoval své nejbližší okolí. Horor je spíš to, kdo se tu věc tady chystá postavit:
Amerika nesmí váhat s financováním armády...Národ, který není ochoten zajistit si zdroje potřebné k přežití, je národem v úpadku...Amerika má schopnost sebezáchovy...Američané jsou aristokratický národ, odpovědný za zachování a pokrok civilizace a k tomu nutně potřebuje sílu ducha a robustní armádu... Amerika zůstává největší nadějí pro svobodnou, bezpečnou a zajištěnou budoucnost světa...
Viz: America Cannot Falter In Funding The Military

18 března, 2007

Trokavec pilířem civilizace

Dnes v Lidových novinách:

Obyvatelé Trokavce na Rokycansku téměř jednomyslně odmítli stavbu americké radarovzákladny.
· Pokud by radarová záklana skutečně stála ve vojenském újedu Brdy, byl by Trokavec nejbližší obcí.
· "Je to jasný signál pro vládu.
· A takto stejně to vypadá pole mého názoru i v okolních obcích, takže by si toho měla vláda laskavě všimnout," řekl Neoral.
· Neoral je radarový technik, proto prý argumenty, že radary nebudou mít žádný vliv na okolí, odmítá.
· Odpůrci radarové základny argumentují také tím, že základna by byla první cílem v případě konflikt.
· Starosta prakticky celý den odpovídal na dotazy českých i zahraničních novinářů.
· Do boje proti základně chce zapojit i další obce.

V Trokavci jednoznačně odmítli radar
Lidové noviny
TROKAVEC 18. března 2007
ČTK


Pan starosta včera v televizi obrátil své oko do kamery a oslovil vládu. Volili jsme vás, a tak vyslechněte přání nás voličů…
Ti co se v Trokavci svým hlasem zasloužili o tuto pravicovou, dálkově řízenou vládu, otevřeli dveře jezinkám, které jen co se trochu ohřejí, hned zase půjdou. Zanechají po sobě monstrum, na které však mohou být v Trokavci hrdí. Stanou se jedním z pilířů amerického impéria. Národ, který není ochoten zajistit si zdroje potřebné k přežití je národem v úpadku. Ale to Amerika není. Amerika má schopnost sebezáchovy. Američané jsou aristokratický národ, odpovědný za udržení a pokrok civilizace a k tomu nutně potřebuje sílu ducha a robustní armádu. ( viz: America Cannot Falter In Funding The Military )
Pochopitelně bez radaru u Trokavce v Brdech by to nešlo.

17 března, 2007

Do cely i za černouška?

Dnes v Lidových novinách:

PRAHA Do vězeňských cel na Václavském náměstí se včera nechali zavřít známé osobnosti i kolemjdoucí lidé z ulice a připomněli tím osud politických vězňů na Kubě.
· Podpořili tak kampaň společnosti Člověk v tísni, která se koná při příležitoti čtvrtého výročí zatčení 75 kubánských disidentů v březnu 2003.
· O celu se podělili například Václav Marhoul, John Bok, vicepremiér Alexandr Vondra, Jiří Ruml a Šimon Pánek.
· Happening se v Praze koná již potvrté, oproti minulým letům je však o den kratší, protože Václavské náměstí je na sobotu rezervováno pro jinou akci.

Češi podpořili kubánské disidenty
17. března 2007, Lidové noviny
čtk, do


Happening podpořil kubánské disidenty, ale problémy s vězeňským systémem mají i jinde, jako třeba černí obyvatelé v Americe. Např. Glen Ford (The Growth Engine Of The American Prison Gulag) uvádí, že břemeno amerického Gulagu, které se zdvojnásobilo od r.1970, je nesnesitelné pro černou Ameriku. Aktuální počet vězněných je cca 2,2 milionu – z toho polovina černých. Infrastrukturu tohoto Gulagu Ford označil za "zbraň hromadného sociálního ničení" a říká, že samotná existence tohoto největšího, všudepřítomného vězeňského systému v historii lidstva, představuje hrozbu americké společnosti - při plánech Bushových lidí zlikvidovat ústavu v jejich falešné válce proti terorismu.







16 března, 2007

Trapní

Dnes v Lidových novinách:

Rozepisovat se obšírněji o detailech skandálů okolo šéfa lidovců Jiřího Čunka a vypočítávat důvody, proč by měl rezignovat na funkci vicepremiéra, už v podstatě ani nemá smysl.
· Nejde ani tak o to, zda šéf lidovců skutečně bral úplatky, ale spíš o to, že jeho vystupování působí trapně.
· Motivace Topolánka s Bursíkem, proč řešení kauzy vicepremiéra protikorupční vlády obviněného z korupce stále odkládat, je zřejmá.
· Ostatně nejlépe ji České televizi popsal sám premiér.
· „Udělat silácký krok a odvoláním Jiřího Čunka zbourat tuhle koalici, to by uměl zřejmě každý, ale ta zodpovědnost je trochu vyšší,“ řekl Topolánek prostomyslně.
· Lze tedy očekávat, že se na občany budou i nadále valit trapné podrobnosti případu lidoveckého předsedy a jeho koaliční partneři budou setrvale strkat hlavu do písku.
· Jak už bylo řečeno, Jiří Čunek je neskutečně trapný.
· Svým postojem mu ale v tomto směru více než zdatě sekundují premiér Mirek Topolánek a lídr zelených Martin Bursík.

Čunek je i „Topolova“ hanba
16. března 2007, Lidové noviny
Petr Kolář, redaktor LN


Fakt jsou všichni tři trapní. Ale uvědomte si laskavě, že bez podobných bychom tu raketovou základnu jen těžko stavěli. Co to dalo práce, než tahle koalice s odřenýma ušima prolezla parlamentem! A ti Američani jsou taky trapní. Kdyby aspoň týden počkali, ale oni hned za pár minut poté vítězoslavně oznámí, kde že ten radar u nás bude stát. A teď tuhle vládu chcete zkomplikovat nějakým trapným úplatkem místopředsedy? Vždyť jde o pakatel a je to přece v demokratickém zřízení normální. Snad nechcete, aby tady Američani ten radar postavili násilím, vždyť by byli svým hulvátstvím teprve trapní. Přece kolonizátoři vždycky museli a musejí hledat na dobývaném území takové ty typy, kteří vybaveni potřebnými prostředky, a s metropolí za zády, si doma mohou dovolit cokoliv. I být trapní.

"Člověk“ v tísni

Dnes v Lidových novinách:

Úterní sešlost chartistů na Pražské křižovatce se pro některé návštěvníky protáhla dlouho do noci.
· Přišla jsem domů ve čtyři ráno, takže ranní vstávání bylo skutečně náročné.
· Trápí mě osud kubánských disidentů, ale trápí mě také, že řada lidí na Castrův ostrov jezdí na dovolenou, prožívá příjemné chvíle na nádherných plážích pod tropickým sluncem a ani si nevzpomenou, že za ohradou turistických enkláv vypadá život lidí docela jinak než uvnitř.
· Ti žijí pod dvojím tlakem – bojí se Castra, ale bojí se i neznáma, které může přijít po něm.
· Mnozí mají strach z toho, čím jim vyhrožuje propaganda: z Ameriky, z dravého kapitalisu a podobně.
· Myslím, že je naší povinností s nimi být solidární – a jsem velmi ráda, že se obecně prospěšná společost Člověk v tísni chopila důležitého úkolu soustavně na Kubu a situaci jejích občanů upozorňovat: včerejší demonstrací, dnešní symbolickou celou s „vězni“ uprostřed Prahy, v médiích – anebo dopisy a pohledy, které by měly co nejhojněji zaplavit kubánské úřady.
· Pište

Černé jaro
16. března 2007, Lidové noviny
PETRUŠKA ŠUSTROVÁ


Ti „vězni“ uprostřed Prahy ať se ani symbolicky nehlásí ke spáchání 11/9, ani ostatních teroristických činů po celém světě, včetně přepadení Iráku. K tomu už se předevčírem v jedné z věznic na Kubě kdosi dobrovolně přiznal. Asi byl v tísni.

15 března, 2007

Všechny demokratické strany

Dnes v Lidových novinách

PRAHA Komunisté ve sněmovně neuspěli s návrhem na uzákonění obecného celostátního referenda.
· Mělo umožnit rozhodovat například i o americké radarové stanici.
· Sněmovna návrh odmítla hlasy koalice již v prvním kole projednávání.

Komunisté neuspěli s referendem
15. března 2007, Lidové noviny
Čtk
http://lidovky.zpravy.cz/komuniste-neuspeli-s-referendem-dop-/ln_noviny.asp?c=A070315_000013_ln_noviny_sko


Šanci vyjádřit se demokraticky v referendu chtěly dát občanům všechny demokratické strany kromě ODS, Lidovců a Zelených, ale neuspěly.

Svačinu sebou

Dnes v Lidových novinách:

Ministr vnitra Ivan Langer, který se snaží zbavit policii příslušníků StB, některým z nich nyní nechtěně umožnil rozšířit vliv.

Kantýnu vnitra povede agent StB
Lidové noviny, PRAHA 15. března 2007
Jiří Reichl


Kantýnu vnitra povede agent StB? Tak to by mně teda votrávilo, a to tam ani nechodím na obědy.

Rád-nerád...

Dnes v Lidových novinách:

Chálid Šajch Muhammad, jehož Američané vězní na základně Guantánamo, přiznal odpovědnost za útoky z 1.září 2001.

Pákistánec přiznal: Mohu za 11.září
15. března 2007
Lidovky.cz, ČTK


Říkáte na Guantánamu? A přiznal se rád, nerad, nebo raději?

14 března, 2007

Nenechme se napálit

Dnes v Lidových novinách:

Americký Kongres včera přiblížil odstranění vízové bariéry pro Čechy cestující do USA.
· Senátoři schválili balík imigračních a bezpečnostních zákonů, jehož součástí je i změna podmínek pro zařazení do bezvízového programu.Pelosiová prý podporuje zrušení víz pro Čechy.
· Ta podle Jana Bubna z českého ministerstva zahraničí přesně odpovídá tomu, o co posledních několik let intenzivně usilovala česká diplomacie.
· Senátní návrh je jen jedním z několika, navíc jde jen o verzi, kterou mohou citelně „zkomolit“ dodatky.
· Jeden takový předložila kalifornská demokratka Dianne Feinsteinová.
· Ta se jako další američtí zákonodárci z jihu a jihozápadu USA obávají přílivu přistěhovalců (především přes mexickou hranici) a vnímá Visa Waiver Program jako potenciální „skulinu v americké bezpečnosti“.

Američané přiblížili zrušení víz
Lidové noviny: Tomáš Jeník
14. března 2007


Jestli zrušení víz má být odměnou (úplatek je ošklivé slovo) za bezproblémové odklepnutí radarové základny, pak si dovolím protestovat. Já se do USA nechystám, a tak za nevíza nic neušetřím, a takových je nás většina. Onehdy tu nějaký chlápek napsal, že by se spokojil s horským kolem, a já se k takovému řešení připojuji. Jestli však základna v Brdech má jistit bezpečné dobytí Iránu a celé Asie, pak bicykl je málo. Měl by to být aspoň malý motocykl, zvlášť když to chtějí bez referenda i s rozštěpením Evropy.

13 března, 2007

Myslet i dopředu

Dnes v Lidových novinách:

PRAHA Ústavu paměti národa hrozí velké problémy ještě předtím, než vůbec mohl vzniknout.
· Dnes o instituci, která má dokumentovat komunistické zločiny, začíná jednat sněmovna, ale sociální demokraté se chystají do její činnosti radikálně zasáhnout.
· ČSSD totiž požaduje, aby na ústav měli přímý vliv komunisté.
· Pozměňovací návrh, který hodlá bezpečnostnímu výboru sněmovny předložit jeho šéf František Bublan (ČSSD), počítá s tím, že by v radě ústavu byli i zástupci KSČM.
· To se ale nelíbí předkladatelům zákona.
· Poukazují na to, že by na činnost ústavu, který bude spravovat archivy z komunistické éry, neměli mít politici, natož nominovaní KSČM, žádný vliv.
· „Sociální demokraté vystupovali při všech jednáních o zákoně naprosto jednotně s komunisty.
· Nejspíš proto, že mají strach o svou vlastní minulost,“ řekl LN poslanec Tomáš Kladívko (ODS).
· Podle něho je snaha ČSSD zřejmá: „Rádi by se tvářili konstruktivně, ale ve skutečnosti jim jde o jediné.
· Chtějí návrh smést ze stolu,“ dodal Kladívko.
· znění zákona dnes Poslanecká sněmovna podle očekávání svede tvrdý souboj.
· Jeho zastánci musejí nejprve prosadit, aby se jím poslanci vůbec zabývali.
· Zastáncům vzniku ústavu by mohl pomoci Miloš Melčák, který pro zákon minulý týden v ústavně-právním výboru ruku zvedl.

Past na Ústav paměti národa
13. března 2007, Lidové noviny
ROBERT MALECKÝ


Jestliže to má být ústav paměti národa, asi by to mělo podchycovat všechno pěkně od začátku, a nebo by se to mohlo jmenovat jenom ústav komunistických zločinů. A pro ty, kteří jsou schopni zapamatovat si víc, zřídit ještě ústav feudálních zločinů, ústav zločinů kapitalismu, a tak. Inspiruje mne to k zřízení síně zločinů našeho souseda v předsíni.
Aby se zabránilo zmatkům s pamatovákem národa do budoucna, měly by se důkladně vést i registry aktivit současných, včetně takových, které se (jako vždycky) momentálně jeví jako vyložené dobro, dnes například nezřízená podpora zřízení radarové základny v Brdech. Kdo si jinak bude jednou pamatovat kdo všechno v tom měl prsty, a nesmí tedy pracovat ve státní správě?

12 března, 2007

Pochmurné vyhlídky

Dnes v Lidových novinách:

Chceme-li věcně debatovat o radaru, musíme vidět, kdo všechno může být hrozbou za padesát let
· Americká radarová základna se pomalu stává ústřední otázkou naší domácí i zahraniční politiky.
· Čím to, že jeden „blbý radar“ štěpí českou politickou scénu, vyvolává velké emoce a vkládá ruské generalitě do úst výroky ze slovníku Vladimira Žirinovského?
· V případě domácí politické scény plní zčásti roli zástupného symbolu - postoj „ano“, či „ne“ radaru je koncentrátem jistých politických postojů, historické zkušenosti a životní orientace.
· Snad nejsnáze lze tuto tezi demonstrovat na příkladu komunistů, kteří si odporem vůči radaru chtějí vybojovat malou domácí odvetu za porážku ve třetí světové (studené) válce.
· Cokoli oslabuje Spojené státy a cokoli posiluje jejich potenciální soupeře (Rusko, Čínu, Írán), je v očích našich komunistů dobré.
· Strategie jaderné války totiž vychází z celkem jednoduchého pravidla: chceš-li zaútočit, musíš to udělat tak, aby se protivník na odvetu už nevzmohl.
· Z čehož logicky vyplývá, že účinný protiraketový systém usnadňuje jeho držiteli též útok a činí z protivníkova arzenálu hromadu železa k nepoužití.
· Proto se Moskva tolik obávala Reaganova projektu protiraketové obrany, proto již jen hrozba realizace Reaganových „hvězdných válek“ výrazně přispěla k pádu komunismu.

Pochmurné vyhlídky
12. března 2007, Lidové noviny
Josef Mlejnek jr.


Není radno kamarádit se, natož pomáhat násilníkům, například krýt jim záda při akcích odporujících zákonům i morálce. To jistě platí i v politice. Situace ve světě je bohužel taková, že útočníkem, který jde téměř nepřetržitě z války do války, jsou právě Spojené státy. Ano, než tedy řekneme radaru ano nebo ne, pokud máme vůbec šanci být bráni vážně, měli bychom posoudit, kdo je vlastně dnes ten kamarád, který „potřebuje pomoc“ a na co ji potřebuje. Pokud morálka našeho vedení předpokládá beztrestnost ve stínu pozice síly, pak titulek „Pochmurné vyhlídky“ dobře vystihuje situaci nejen tohoto národa na oněch dalších 50 let.

11 března, 2007

Nač vlastně máme stát? Toseví, posedejme si

Dnes v Lidových novinách

Tahanice o katedrálu má pokračování. Údajní vítězové se nemohou dočkat pevzetí, ačkoli soud neřekl poslední slovo, pouze zrušil předchozí rozsudky, a věc je zase na začátku.
· Napadlo by vás, že kostel může patřit někomu jinému než církvi?
· Prý patří státu.
· Kdo to je, stát
· Něco, co se vnáší nad námi, nemilované, co se má o všechno postarat, všechno nám má dát, platit podpory, důchody, nahradit nám špatné investice, škody, ušlý zisk, zajistit sníh alespoň na horách, poskytovat slevy, dotace, příspěvky, něco, co je třeba oškubat, co nechce nikdo bránit, a ti, kteří se k tomu odhodlají, jsou posléze potrestáni.
· Stát prý bude o katedrálu pečovat jako správný vlastník.
· Je nás asi deset milionů, každý tedy bude mít jednu desetimiliontinu, nebo že bychom ty spoluvlastnické podíly převedli třeba na obchodovatelné kupony?
· Najdou se i mudrcové, kteří budou řešit, jak to Karel IV.myslel, když kladl základní kámen, jestli chtěl, aby katedrála patřila církvi, koruně české, nebo všemu lidu.
· A soudy bádají čtrnáct let, jak to s tím vlastnictvím je.

Vlastnit něco? To u nás není jen tak. Natož katedrálu
10. března 2007, Lidové noviny
Martin Šešina, notář


Můžeme se těšit, že každý z nás coby vlastník jedné desetimiliontiny katedrály, budeme mít právo aspoň si prohlédnout svoje vlastnictví bez vstupenky, zvlášť když přispíváme z našich daní na jeho údržbu a provoz?
Církev už nemá k dispozici, jako kdysi otroky a nevolníky - naše předky, kteří cedili pot a krev na přepych šlechty a horních pater církevní hierarchie, včetně na stavby jejich zlatých paláců. Jestli církev přijde o vstupné do katedrály, možná i ona podá žalobu ke štrasburskému soudu za ušlý zisk z důvodu zrušení nevolnictví, což by jí bratru mohlo hodit…nedovedu si tu částku za ta léta ani představit, ale stát se prohne.
Mimochodem, Ježíše, který jednou rybou musel nasytit dav, by asi klepla Pepka na kříží (je-li na tom šprochu pravdy trochu), kdyby tušil, jaké monstrum v podobě církve vyroste a bude parazitovat na jeho utrpení po celá staletí.

09 března, 2007

Velké rodné, širé lány...

Dnes v Lidových novinách:

Severoatlantickou alianci drží nad vodou Američané
· Nejsilnější aliance je slabá a nespolehlivá.
· Hospodářsky zaostává Evropa za Spojenými státy dvacet let, vojensky ještě o víc.
· Evropští členové zaostávají nejen za mohutně zbrojícím Ruskem, ale ztrácí tempo i vůči Číně, Indii.
· Ale co víc, proti novým nebezpečím, jako Írán nebo Severní Korea, je Evropa bezbranná.
· A jen vyjednává
· Slabost zbytku NATO se ukazuje v Afghánistánu, kde alianci čeká při nezměněném průběhu první vojenská porážka.
· Bude to především poržka evropského křídla aliance, jež nad operací převzalo velení a marně shání po Evropě vojáky, kteří by zastavili jarní ofenzivu Talibanu.
· Poláci mají pravdu v tom, že NATO je slabé.
· Ale je slabé i kvůli Polákům, ale také Čechům, stejně tak jako Němcům či Belgičanům.
· Kdo chce mír, připravuje se na válku.
· My Evropané se připravujeme jen na kapitulaci.
· A je vcelku jedno, jestli to bude kapitulace pře Čínou, nebo Ruskem.

NATO. Ale naše
9. března 2007, Lidové noviny
Luboš Palata


Kdo chce mír, připravuje se na válku, učí klasik L.Palata. Přeloženo do jazyka - s prominutím - kolonizátorů a imperialistů to znamená: kdo si chce žít v klidu jako prase v žitě, musí z cizího žita někoho vyhnat, ty slabé zneškodnit, aby se nemohli bránit, a případné konkurenty mít trvale na mušce. Dnes jsou to USA, které si místo předchozích dobyvatelů chtějí hovět v žitech po celé Asii, a to chce mít navrch nad podobnými zájemci, zejména nad Čínou. Evropa potřebuje ruskou ropu, a tak je třeba pohlídat si i tu Evropu, aby nebyla v pokušení hledat si špatné kamarády. Podle zásady rozděluj a panuj, chce to dále najít v evropském domě taková ta zvířátka, která jsou způsobilá své spolubydlící podrazit. A jen co se takoví tvorové u nás dostali po půlročních trablech k vládě, v příštích vteřinách už se dověděli, kde budou mít raketovou základnu. A ta malá zvířátka bez sebe radostí pobíhají jako zběsilá...
A prosím pěkně, přestaňte pronásledovat toho podezřelého místopředsedu. Kdyby náhodou kvůli tomu padla vláda i základna, mohlo by to mít nedozírné následky na velké ropné, žitné lány až v daleké Asii.

08 března, 2007

Up to date? Ne. In

Dnes v Lidových novinách:

Snad se jednou k úctě k matkám vrátíme i formálně
· Pamětníci znají osmý březen jako parodii na svátek žen.
· V předvečer té parodie zasloužilé soudružky obložily naHradě prezidenta republiky a pojedly s ním chlebíčky, zatímco politické vězeňkyně fasovaly večerní šlichtu.
· Na podnikové oslavy pořádané pod patronací ROH s nejvíce těšili muži -Mezinárodní den žen uvolňoval špunty lahví a pomáhal aspoň trošku zapomenout na šeď té doby.
· Je příznačné, že k nám přišel po únoru 1948, kdy nahradilpopulární Svátek matek.
· Ten se v Československu uchytil za první republiky přičiněním Alice Masarykové.
· Ideu Svátku matek přitom šířila celá škála organizací, od Červeného kříže přes Sool až po katolické spolky.
· Šlo o to veřejně vyjádřit lásku a úctu ženám, jejichž práce je tak neviditelná, že se na ni zapomíná.
· V některých zemích druhou květnovou neděli matky nepracovaly, nevařily a neuklízely.
· Všechno obstarávaly děti.
· Naproti tomu MDŽ nesl myšlenka ženské emancipovanosti.
· Den vzešel ze stávky newyorských švadlen v roce 1909.
· Dodnes má silný levicový náboj
· V době, která přeje více emancipovaným ženám než matkám, je v našem kalendáři ze setrvačnosti stále MDŽ.
· Přes snahu senátorů se ho zatím nepodařilo zrušit.
· Třeba se podaří nahradit ho Svátkem matek.
· Ten má tradici, a přitom je up to date

MDŽ? Ne. Svátek matek
8. března 2007, Lidové noviny
Bob Fliedr


Svátek matek se mi docela líbí, ale nevím, co je up to date, a tak raději zůstanu u MDŽ, ten je pořád ještě in.

07 března, 2007

Ono to nějak dopadne

Dnes v Lidových novinách:

Referendum o čemkoliv má smysl jen v tom případě, že hlasující jsou s problémem dokonale seznámeni a takového všeobecného rozhledu, aby mohli zodpovědně posoudit dopad jakéhokoliv rozhodnutí.
· O vojenských záležitostech – obává se volič – nemohou být snad zodpovědně informoáni ani sami vojenští odborníci a politici, protože snad existuje něco jako vojenské tajemství.
· Takže k čemu nejen referendum, ale i pošetilé debaty o tom, o by, kdyby, jak a kdy.
· Náš národ snad už má dost zkušeností s různými politickými, systémovými, vojensými i hospodářskými zvraty, aby věděl bezpečně jedno: dějiny si jdou svou cestou, tlačeny silami tu vojenskými, tu hospodářskými a ať soudíme o radaru cokoliv, bude, nebo nebude z příčin úplně jiných, než jaké bereme v úvahu my teď a tady.
· Jestli rozhodnutí o něm bude správné, ukáže zase, jako vždycky, budoucnost: jsme chytří, teprve až když posuzujeme dodatečně dopad.

Radar? Všechno jsou to jen pošetilé debaty
7. března 2007, Lidové noviny
Ad LN 6. 3.: Hodný a zlý radar
V. Pospíšilová-Šteflová


Paní Poplašilová Štefková? Dobrý den. Přinesli jsme vám tu fakturu.
Jakou fakturu? Co a kolik mám platit? Chci být s prolémem dokonale seznámena, abych mohla posoudit dopad svého rozhodnutí.
Milá paní, o ekonomických problémech nemohou být snad odpovědně informováni ani sami odborníci, ekonomové a finančníci, protože snad existuje něco jako je bankovní tajemství. Takže jaképak pošetilé debaty za co a kolik.Tááák, děkujeme pěkně za podpis, a na shledanou.
Mamííí, cos to podepsala?
Ani nevím, ale až to na nás dopadne, aspoň budu konečně chytrá.

06 března, 2007

Historická přirovnání

Dnes v Lidových novinách:

Ekonom Karel Kříž kritizuje Václava Havla za jeho podporu rozmístění amerického radaru na českém území (Smrtelně nebezpečný Havel, LN 24. 2.).
· Kříž rozmístění prvků protiraketové obrany na našem území odmítá, tvrdí, že Američané jednají jen ve vlastním zájmu, a argumenty proti snáší ve dvou bodech:
1. ČR nikdy sama o sobě nemůže být cílem raketovéo jaderného útoku.
· My sami žádné raketové „ani jaderné“ zbraně nemáme.
· 2.Pokud svolíme k postavení radaru, bude pro každého potenciálního útočníka na USA nejprve důležité právě tuto předsunutou radarovou základnu vyřadit z činnosti.
· Půjde o zásadní hloupost, která z Česka učiní cíl prvního jaderného útoku, který kdy na zemi bude (pokud bude) proveden, tvrdí Kříž.
· Pominemeli svár pana Kříže sama se sebou, tak podle názoru autora nás neohrožují ruské imperialistické komplexy, severokorejští stalinisté nebo islámští extremisté, ale ti, kteří se chtějí bránit - Václav Havel a „jeho“ Američané.
· Podobně ohrožoval Beneš v roce 1938 světový mír, když nechtěl přijmout Hitlerův diktát.
· Naštěstí pak ale zmoudřel.
· Hlavně nenést za nic odpovědnost, neprovokovat velké, přikrčit se v křoví, nedýchat, nebýt vidět...
· To je poselství, které nám předkládá pan Kříž.
· Pan Kříž si ovšem fandí: není ani protiameriký, ani proruský, není to ani komunista, protože všechny výše jmenované kategorie s sebou nesou určitý postoj, který toho, kdo je vyznává, vystavují jistému riziku.
· A to pan Kříž za nic na světě nechce.
· Je to holé nic, které se ovšem počítámezi českou elitu.

Hlavně se přikrčit, nedýchat...
6. března 2007, Lidové noviny
Petr Placák, historik
http://lidovky.zpravy.cz/hlavne-se-prikrcit-nedychat-dp4-/ln_noviny.asp?c=A070306_000052_ln_noviny_sko&klic=218087&mes=070306_0


Historická přirovnání P.Pacáka mi poněkud nesedí, ale to bude tím, že nejsem historikem.
Spíš to vypadá tak, že jako kdysi Hitler a nacisti se chystali napadnout ČSR, tak podle četných pramenů dostupných na internetu prezident Bush v poslední fázi svého prezidentského období a neokonzervativci se dnes připravují k napadení Iránu, po krachu invaze do Iráku. Vzhledem k technickému pokroku a síle a mocenskému postavení Spojených států by mohli dnes představat tito lidé daleko větší hrozbu pro lidstvo než kdysi zmínění nacisti. Tak např. v předních egyptských novinách al-Ahram, profesor politických věd na Káhirské univerzitě Hassan Hafaa říká, že podřizovat se nadále požadavkům US administrativy ohledně Iráku, Syrie, Libanonu a Palestiny by bylo sebevražedné. Arabští lídři, kteří věřili tvrzením o eliminaci Saddáma Hussajna teď nahlížejí, že to byl Irák, který byl zničen. Arabští vůdci by měli vědět, že Bush a neokonzervativci nejsou synonymem Spojených států. Je to parta zavlékající celý svět do zkázy. A Američanům dochází, že tato administrativa není méně fanatická a rasistická než Hitler a nacisti. Viz U.S.-Iran Relations: Ominous Signs v New America Media, Feb 27, 2007)

A přece má obranný charakter

Dnes v Lidových novinách:

Výzvy čínského premiéra ke skromnosti jsou jen slova
· Vyřešit problémy zemědělců na venkově je jedním z nejdůležitějších úkolů naší práce.
· Vedle ekonomického růstu musíme dbát na ochranu životního prostředí, jedno bez drhého se neobejde.
· Obě uvedené citace vyřčené na zasedání čínského parlamentu patří čínskému premiéru Wen Ťia-paovi.
· I přes varovné výzvy ředěné kolektivním odhodláním všeho čínského lidu problémy překonat je ale rozdíl mezi bohatými obyvateli měst a chudými zemědělci stále větší, spotřeba surovin roste a indexy znečištění vzduchu a vody rovněž ukazují vzestupnou tendenci.
· Stejně tak se na druhé straně čínský vládcům nedaří zpomalit ekonomický růst.
· Začínají se snad naplňovat předpovědi pesimistů o tom, že pokud by Čína jednou dosáhla výkonnosti americké pece, potřebovali bychom k životu o planetu dvě navíc?
· Kdo ví.
· Znepoojující ale je, že Peking o postavení supervelmoci očividně usiluje a že obyvatelé „říše středu“ si po letech ústrků a žebračení za Mao Ce-tunga také chtějí „užít“.

Čínská tavicí pec
6. března 2007, Lidové noviny
Eduard Freisler


Je úplně zbytečné, aby Čína produkovala další extrémně bohaté, takových už přece vyprodukoval západní kolonialismus a imperialismus dostatek.
Je rovněž zbytečné, aby i Čína produkovala nestydatou ekonomickou nerovnost. I to je přece patent Západu a kapitalismu a v Číně zase jen kopírují, co vymysleli jiní.
Četl jsem i jiné předpovědi, nebo lépe výpočty pesimistů: kdyby všechny národy na této planetě měly konzumovat tolik co jenom Američané, chtělo by to navíc 4-5 dalších planet.
Jestli je ale pořád k dispozice planeta jen jedna a Číňané by si přesto chtěli taky přilepšovat, musely by být sníženy příděly těch co si už užívat navykli. I před tímto nebezpečím by naše přirozené spojence měl ubránit radar v Brdech.

Přirození partneři

Dnes v Lidových novinách:

Drsná levičácká demagogie proti americké základně vrací ČSSD o deset let zpátky
· Sociální demokracie se stále ještě nesmířila s tím, že prohrála volby.
· Předseda ČSSD Jiří Paroubek, který dokázal střídat masky zlého a hodného policajta s obratností chameleona a schopnostmi pokročilého schizofrenika, není sám o sobě schopen dát tón, nebo aspoň stanovit mantinely, v nichž by se měla strana v opozici pohybovat.
· Zatímco ČSSD jako vládní strana držela hlavně po odstranění Jana Kavana jasnou euroatlantickou linii, Zaorálek zahnul drsně doleva.
· Vytáhl ten nejhorší rotiamerický arzenál západoevropské levice a začal šít do projektu základny a Spojených států stylem, že mu Vojtěch Filip může závidět.
· Těch několik set tisíc diváků, kteří si kazili jinak hezké nedělní odpoledne veřejnou debatou v České televizi, mohlo slyšet od Zaorálka větu, za niž by se nemusel stydět ani týden nemytý anarchista.
· „Spojené státy jsou naším partnerem, ale nejsem si jist, zda chci být partnerem solečnosti Halliburton, což je firma spojená s viceprezidentem Cheneym, která vybudovala nejvíce základen v zahraničí.“
· Aby se to nepletlo, neopomněl Zaorálek přihodit argument, že „americká vláda nebyla snad nikdy tolik ve vleku velkých ropných společností a zbrojního komplexu“.
· tom, že síla hlasů ani drsnost argumentů ještě neznamenají myšlenkový růst, svědčí bonmot, že americký protiraketový systém je útočnou zbraní.
· Zaorálek se svým vystupováním přiřazje k nebezpečnému proudu, který vidí ve Spojených státech spíše soupeře a konkurenta Evropy než nejpřirozenějšího partnera.
· Lubomír Zaorálek se přiřazuje k nebezpečnému proudu, který vidí v USA spíše soupeře a konkurenta Evropy než nejpřirozenějšího partnera

Zaorálek to neumí
6. března 2007, Lidové noviny
Luboš Palata, redaktor LN


Nejen Zaorálek má výhrady, ale hodně toho na Američanech nevoní ani samým Američanům. Např. v Crisis and Military Adventurism se můžeme dočíst, že Amerika je země, která, ač ji nikdo zvenčí neohrožuje, nachází se neustále ve válce. Je to de facto stát jedné strany se dvěma křídly a prezidentem, který ignoruje zákony a dělá co se mu zachce ve jménu národní bezpečnosti, de facto bez kontroly a dělby moci a nijak neomezenou administrativou při výkonu "spasitelské mise". Tajné služby s téměř bezlimitním financováním a bez dohledu, CIA - prezidentova soukromá armáda. Vlivná korporačně řízená média coby jakási policie národního myšlení, glorifikující imperiální války s "šířením demokracie". Všemocný vojensko-industriální komlex. Slabý a servilní kongres sloužící dominantnímu prezidentovi. Žumpa korupce pramenící z uzavřených vazeb mezi vládou a byznysem, zesměšňijící jakoukoliv představu o vládě lidu a pro lid. Současná krize Ameriky není způsobená vojenským adventurismem v Iráku a Afghánistanu, ale rostoucím mezinárodním hněvem a odporem, a protože Amerika ztrácí důvěru s prezidentem opovrhujícím zákony a smluvními závazky, včetně ženevské konvence z r.1949 o zacházení se zajatci v době války a o ochraně civilistů při okupaci cizí mocností. Nejtemnější stránkou našeho (amerického) adventurismu je naše globální síť vojenských věznic, kde je praktikováno fyzické a duševní mučení. Dominantní Pentagon a kultura militarismu podrývající kongres, soudnictví a občanské svobody. Rostoucí síť vojenských základen po všech kontinentech, tč. přes 1000. Nároky na vojenskou dominanci ve vesmírném prostoru.
Není divu, že ten Zaorálek se ošívá při představě současné Ameriky, jako nejpřirozenějšího
partnera, kterému všichni ubližují, a který se jen stěží ubrání svým pracně vyrobeným nepřátelům bez radarové základny v Brdech u Prahy.

05 března, 2007

Jsme v naději

Dnes v Lidových novinách:

PRAHA Proti výstavbě amerického radaru jižně od Prahy je podle nejnovějšího průzkumu agentury STEM 70 procent Čechů.
· Oficiální odpověď české vlády na americkou nabídku zahájit o umístění radarové stanice jednání ale bude znít ano.
· V diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce to včera uvedl vicepremiér Alexandr Vondra
· „Nedovedu si představit, že bychom odpověděli něco jiného,“ řekl Vondra s tím, že se česká diplomacie bude více snažit zapojit do projektu raketové obrany Severoatlantické aliance (NATO).
· S podobným návrhem přišel už v pátek německý ministr obrany Franz Josef ung.
· Podle Vondry se Česká republika kladnou odpovědí na americkou nótu k ničemu nezavazuje.
· Vytváří tak jen „podklad pro další jednání“.
· Polsko už podle místopředsedy české vlád na americkou nótu odpovědělo, Češi odpoví v nejbližší době.
· Kdy se tak stane, však Vondra neřekl

Jednání o radaru? Vláda řekne Američanům ano
5. března 2007, Lidové noviny
Taj


Američtí občané by byli pobouřeni, kdyby si nějaká jiná země umístila posádky v jejich blízkosti s dopady jako: nepřijatelný hluk, znečištění, destrukce životního prostředí, okupace veřejných prostor opilými vojáky porušujícími zákony, páchajícími škody, znásilňujícími místní ženy. Taková práva však USA jiným zemím neudělují.
Zato počet amerických vojenských základen, které jsou jakousi současnou formou koloniálního impéria, v současné době přesáhl po všech světadílech 1000 a dále roste. Nejsou započteny jejich desítky v Iráku, 106 posádek v Afghánistanu, gigantický Camp Bondsteel v Kosovu a jiné ve východní Evropě, Izraeli, Qataru aj. v golfské oblasti. Probíhají jednání o dalších základnách v nových a v už "okupovaných" zemích.
Ta naše základna ještě započtena není, ale máme šanci.
Viz: Crisis and Military Adventurism , by Stephen Lendman, February 28, 2007

Vláda hot, lidi cool

Dnes v Lidových novinách:

Bylo by pěkné, kdyby česká vláda začala jednat s Američany o výstavbě jejich radaru na našem území ve chvíli, kdy si doma vyříkáme, že radar chceme.
· Jako na potvoru však vládní ochotu jednat oznámil vicepremiér Alexandr Vondra zrovna ve dnech, kdy odpůrci radaru začínají mít nad zastánci výrazně navrch.
· Plných sedmdesát procent lidí už říká americkéu zařízení ne.
· A je možné, že vzrůstající trend posledních měsíců bude ješt pokračovat.

Vláda hot, lidi čehý
5. března 2007, Lidové noviny
BOB FLIEDR


Bob Fliedr vzdychá jak by to bylo pěkné, kdyby vláda mohla o raketové základně s Američany jednat za situace, kdy by příznivci raket měli navrch.
Proč to Bob Fliedr nevidí tak, že je moc pěkné, že vláda dobře ví co si o tom myslí občané, a může tedy spokojeně americké vládě jednoduše oznámit sorry, po vašem podezřelém zboží tady není poptávka.
Vláda, kterou momentálně máme v týlu, to tak taky nevidí a vidí, že nezbývá než začít s vymýváním mozků. Jinak nebudou zásluhy …

02 března, 2007

Přihlásil jsem se k štětinismu

Dnes v Lidových novinách:

Senátor Jaromír Štětina si myslí, že šéf KSČM Vojtěch Filip porušil svým sobotním projevem zákon
· Štětinova senátní komise posuzující legalitu KSČM proto možná už za měsíc navrhne rozpuštění této strany. Kubiceho útvar šetří Filipa.
· Můžete vysvětlit, čím podle vás mohl předseda KSČM Vojtěch Filip ve svém projevu z 24. února porušit zákon?
· Ten nejdůležitější moment, který nasvědčuje tomu, že může jít o důvodné podezření z porušení zákona nebo ústavy, vidím v přihlášení se k Leninovi.
· Lze za projev ale penalizovat celou stranu, třeba návrhem na její rozpuštění?
· Nikdo neprotestoval, a jde tak o oficiální dokument strany.
· Tím se KSČM hlásí k násilí a podle mého názoru porušuje 5. článek Ústavy ČR, který říká, že součástí demokratického parlamentního systému mohou být jen stray, které odmítají násilí jako prostředek pro dosažení svých cílů.
· LN Považujete projev za něco nového, nebo jste už od vrcholných představitelů KSČM zaznamenal tak radikální slova?
· Ten projev je vyslovená novinka.
· Pokud si přečtete jakékoliv oficilní dokumenty KSČM, tak se tam o Leninovi nedozvíte nic.
· Autoři všech těch usnesení se totiž úzkostlivě snažili, aby tam Lenin nebyl .A najednou Filip vytáhl Lenina.
· Domnívám se, že šlo o odkrytí nitra skutečného marxisty-leninisty Filipa.
· LN Policie už prověřuje, jestli Vojtěch Filip nespáchal trestný čin.
· Nemyslíte ale, že zrovna v tomto případě by měl být chráněn poslneckou imunitou.
· Ovšem to bude záviset na sněmovně, která bude o jeho vydání rozhodovat.
· Budete navrhovat rozpuštění této strany a kdy k tomu dojde?
· Může to být za měsíc, ale také později.

Štětina: Chceme KSČM rozpustit
PRAHA 2. března 2007
Václav Drchal, Lidové Noviny


Přečetl jsem si celý rozhovor se senátorem mruče. Nasvědčuje to tomu, že může jít o důvodné podezření z přihlášení se ke Štětinovi?
Může, ale je to vyslovená novinka.
Lze penalizovat celou moji rodinu když nikdo proti mému mručení neprotestoval? Oni totiž moje mručení většinou ignorují. Lze ignorování mého mručení považovat za oficiální přihlášení se celé rodiny k štětinistickému popírání svobody slova?
Může! Mručení bylo vzato na vědomí, a tedy schváleno.
Může za to mručení dojít k rozpuštění a vypuštění naší rodiny? Může. Za měsíc nebo také později.

Žhavý dnešek, budoucnost v plamenech

Dnes v Lidových novinách:
Sumírovala jsem si tak, o čem budu dneska psát, a pro inspiraci jsem se podívala do svých minulých sloupků: vždyť já píšu v posledních týdnech pořád o minulosti!
· A přitom současnost nabízí nemálo štěpných témat.
· Tak třeba někdejší bachař a dnešní komunistický poslanec Vondruška, který se přirovnává ke svaté Máří Magdaleně, to je přímo námět k baladě o tom, jak tato světice v méně svatých životních epizodách vstupovala do minkovickýchcel k promrzlým vězňům.
· Nebo exministr Kavan, který se upřímně přizná, že myslel, že mluví s někým jiným než s novináři, když se rozpovídal o úplatcích kolem gripenů, a teď se ještě vykrucuje, že to překroutili.
· Pak tady máme pěkný příklad velecitlivého právního vidění sociálních demokratů: proč by měli advokátu Zdeňku Altnerovi zaplatit, na čem se dohodli?
· Komunistický trojlístek v nejvyšších patrech České televize je taky docela dobré téma. Přece jste nečekali, že se pánové budou svým dřívějším členstvím KSČ chlubit?
· Minulost je přece dobrá leda tak k tomu, abychom na ni co nejrychleji zapomněli, zvlášť když, jak jednou neobyčejně ohleduplně a trefně řekl Vilém Prečan, se některým lidem nevyvedla tak, jak by si dneska představovali.
· A zas je tady ta minulost, nezbavím se jí, ani když to zkouším.
· A nějak se jí nemohou zbavit ani ti, kdo se o to snaží z mnohe naléhavějších důvodů než já. Čas neléčí, když nechce, čas je šarlatán, praví klasik .

Žhavý dnešek
2. března 2007, Lidové noviny
PETRUŠKA ŠUSTROVÁ


Paní Šustrová se nemůže zbavit minulosti, ani když to zkouší. Je to jako noční můra. Když má něco napsat, lup, a už je zase v minulosti. Možná nemůže ani spát. Neměla by si to ale tak brát. Ona sama, ani kamarádi, nemohou přece ani za pád totality, ani že se to všechno neuhlídalo. Když se ta budova zřítila, málem zasypala všechny disidenty - řečeno obrazně - na mejdanu v kotelně. Mezitím ti, co pilně trénovali podnikavost pod křídly KSČ, byli připraveni, a ihned vyrazili vpřed, a skoro všechny předběhli.
Hoďte to za hlavu, pohleďte kupředu, a zkuste si příště sesumírovat třeba něco o světlých zítřcích Česka pod radarovým deštníkem neoconů…

01 března, 2007

Advokát v krizi

Dnes v Lidových novinách:

PRAHA Před deseti lety byla sociální demokracie v krizi. Léta se marně soudila o své tradiční sídlo Lidový dům a scházely jí peníze.
· Ve vítězství už nevěřilo ani vedení strany, jak ostatně nedávno přiznal i býalý předseda ČSSD Miloš Zeman.
· O hájení potápějící se strany advokáti nestáli.
· Tehdejší správce stranické kasy Ivo Svobodaovšem oslovil právníka Zdeňka Altnera a ten souhlasil.
· V roce 2000 Altner uspěl u Ústavního soudu a ČSSD se díky Lidovému domu stala nejbohatší stranou.
· Spokojený byl i Altner, jehož „success fee“ nebyl malý.
· Když to všechno advokát spočítal, vyšlo mu přes 140 milionů korun.
· K Altnerovi se ovšem dostala pouze třetina této částky - 16,8 milionu.
· Alter ovšem od strany chtěl také více než 18 milionů jako podíl ze zadržovaného nájemného z Lidového domu, které strana po verdiktu dostala, a přes 72 milionů, tedy deset procent hodnoty z prodeje přilehlého pozemku.
· Tyto peníze ovšem ČSSD nikdy nezaplatila, a úrok proto obě částky začal zvyšovat o 0,3 procenta deně.
· Díky tomu chce dnes Altner po straně tři čtvrtě miliardy
· Tato částka roste o procento denně a podle Altnera mu tak ČSSD dnes dluží takřka 20 miliard a částka se navíc každý den zvyšuje o 8,5 milionu.
· ČSSD tvrdí, že je výše úroků i pokuty nemravná, advokátní komora ovšem na ní nevidí nic špatného.

Advokát žádal 140 milionů, dostal necelých 17
3.března 2007, Lidové noviny
VÁCLAV DRCHAL


Svého času advokát Altner žádal po ČSSD 140 milionů, ale dostal pouhých 17 milionů. Co si teď má počít, potřebuje totiž urgetně nové kolo. Dnes už požaduje tři čtvrti miliardy, protože si zaslouží opravdu dobré kolo. Advokátní komora na tom nevidí nic špatného, pohyb na kole je velmi zdravý. Pro advokáty obzvlášť, protože si musejí svoje miliardy doslova vysedět.

Nešetřit na pravém místě

Dnes v Lidových novinách:

Šéf KSČM Vojtěch Filip se možná bude muset v dohledné době dostavit na policii, aby vysvětlil, jak myslel sá víkendová slova, že by se komunisté mohli postavit „do čela eventuálních revolučních procesů“.
· Detektivové z protiextremistického oddělení spadajícího pod Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Jana Kubiceho totiž prověřují, zda Filip svým sobotním projevem na zasedání ústředního výboru KSČM neporušil zákon.
· Předseda KSČM své soudruhy kromě jiného vyzval k návratu k marxismu a Vladimiru Iljiči Leninovi, chválil reálný socialismus a odvolával se na možnou revoluci.
· „Je KSČM připravena ideově, teoreticky, ale zejména politicky a věcně vyvolat a postavit se do čela eventuálních revolučních procesů - ano, či ne?“ ptal se v předvečer 59. výročí komunistického puče Filipsvých spolustraníků
· „Materiály nyní zkoumají naši pracovníci zabývající se extremismem z hlediska možného podezření z naplnění trestného činu.
· Poté bude rozodnuto o následujícím postupu,“ potvrdila včera LN mluvčí ÚOOZ Blanka Kosinová.

Kubiceho útvar šetří Filipa
Lidové Noviny, PRAHA 1. března 2007
Petr Kolář


Vojtěch Filip není sám, kdo hovoří o revoluci. Jsou takoví i v Americe. Například nějaký Alan MacDonald: ("Vichy America", by Alan MacDonald , February 26, 2007, http://www.opednews.com/articles/opedne_alan_mac_070226__22vichy_america_22.htm ) Říká, že současné tzv. globální impérium není ve skutečnosti americké, nýbrž je to impérium korporací, které se jenom skrývá za americkou národní maskou a snaží se udržovat fasádu demokracie dvou stran. Korporačně finanční elita využívá vojenské síly Spojených států a ohrožuje celý svět. Americký lid stojí před výzvou nové historické bitvy, bude třeba Druhé americké revoluce k záchraně Ameriky i světa před tímto globálním impériem. Mnoho Američanů si dosud neuvědomuje, že jejich země se stala korporační diktaturou.
Když už Kubiceho útvar (který snad sám nedávno unikl šetření za tzv.Kubiceho zprávu) bude šetřit Filipa, je otázkou, zda by neměl začít šetřit i toho Američana, a ať rozhodně nikoho nešetří.